Hiep, hiep, hoera voor De Avondmarkt!

Hoogstins2024

Afgelopen weekend was het bal bij De Avondmarkt in Westerpark: de ‘supermarkt extraordinaire’ bestaat namelijk vijftig jaar.

In 2014 beschreef ik De Avondmarkt op mijn blog als de culinaire versie van het MOMA in New York: Museum of Modern Edible Art (MOMEA). Dat klopt nog steeds: de ‘supermarkt extraordinaire’ op de Wittenkade is nog steeds da bomb. Denk alleen maar aan de fabuleuze drankcollectie van Hans van Akkeren en zijn team. Hun uitstekende zelf gebrande noten. Of de meest verrassende chipscollectie van de stad. Extra bijzonder is dat de zaak al decennialang excelleert. Sterker nog: dit jaar viert De Avondmarkt zijn vijftigste verjaardag.

Elke Dag Open
Op 12 april 1969 opendenTheo en Mary Huipen de deuren van hun zaak – toen ‘Elke Avond Open’, geheten – in de Van Limburg Stirumstraat. In 1979 kwam de huidige eigenaar Hans bij de winkel. In de jaren tachtig verhuisde de zaak naar het huidige pand. De afgelopen vijftig jaar is De Avondmarkt elke avond open geweest – ja, élke avond. Dit jubileum wordt deze maand uitgebreid gevierd, onder meer met verschillende aanbiedingen. De aftrap van de feestmaand was afgelopen weekend, op 6 april.

Jersey kaas
Op die dag was het magazijn van De Avondmarkt omgebouwd tot een marktplein met kraampjes waar leveranciers informatie over hun producten gaven. Het was dringen geblazen bij de kramen met plantaardig ijs (Professor Grunschnabel), gedroogde worsten (Brandt & Levie) en chocola (Chocolate Makers). Wij bleven aardig lang hangen bij de stand met Jersey kaas. Deze kaas wordt gemaakt van de melk van de Jersey koe. Volgens de verkoper bevat de melk van deze ‘100 procent raszuivere koe’ veel meer proteïne en vet dan de melk van de gewone Hollandse koe. Het resultaat: “Een unieke, romige smaak.” Eén ding is zeker: ik heb zelden kazen met een vollere smaak gegeten. Alsof je in een bak kaasfondue lepelt. Lekker!

No Sugar Daddies
Toen we daarna nog even in de winkel struinden, spotte ik natuurlijk weer de een na de andere nieuwe aanwinst. Mijn favoriet – alleen al om de naam – chocopasta van No Sugar Daddies. Dit broodbeleg is uit de koker gerold van twee jonge vaders, Jurrian en Henk-Jan. Ze zochten tevergeefs naar een gezonde versie van het favoriete broodbeleg van hun kinderen – chocopasta – en besloten het toen zelf te maken. Hun pasta heeft geen toegevoegde suikers en zit boordevol gezonde ingrediënten als dadels, hazelnoten, melk en veel ‘duurzame en eerlijke cacao’. Klinkt goed, toch? Mail me als je de pasta hebt getest!