Voor het eerst: het Ramadan Buurtfeest in De Baarsjes

Mercatorplein: stilte voor de 'storm' van 29 april. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Muziek van het Amsterdams Andalusisch Orkest, steltlopers, suikerspinnen en Franse cakejes van Fort Negen. Deze zaterdag weet je niet wat je ziet in de Jan Evertsenstraat en op het Mercatorplein.

Op zaterdag 29 april is er van 12.00 tot 16.00 uur een groot buurtfeest in de Jan Evertsenstraat en op het Mercatorplein. Reken op activiteiten voor kinderen en verschillende acts, waaronder steltlopers, dansers en een verhalenverteller. Verder komt het befaamde Amsterdams Andalusisch Orkest spelen en wordt er gratis lekkers uitgedeeld, zoals suikerspinnen, baklava, cakepops, noten van Aladdin’s Notenhoek
en cannelés (Franse cakejes) van Fort Negen.

Maand van bewustzijn
De aanleiding voor dit feest is de ramadan, die dit jaar liep van 22 maart tot 20 april. De ondernemers van de Jan Evertsenstraat waren op het idee gekomen om de vastenmaand dit jaar voor het eerst gezamenlijk en met de ondernemers van het Mercatorplein te vieren. De ramadan is een maand van bewustzijn. Stilstaan bij wie je bent en wil zijn. Tijd voor geliefden, familie en mensen die belangrijk voor je zijn.

Aandacht voor ramadan
De ondernemers vroegen zich hardop af waarom in Amsterdamse winkelstraten wél Kerst, Pasen, Valentijnsdag en Halloween wordt gevierd, maar niet de ramadan. Sufian Alariachi van T’s Teabar: “Het is de hoogste tijd om aandacht te besteden aan de ramadan en om na de vastenmaand een buurtfeest te organiseren.”

Raamsticker
Tijdens de vastenmaand waren bijna alle ramen versierd met stickers om bezoekers een fijne ramadan te vieren, veel van die stickers hangen er nu nog. Adri van der Tang van Knotsknetter: “Ik vind het logisch dat we hier aandacht aan besteden, mijn klantenkring is echt Amsterdams: alle soorten maten, culturen en talen.” Adri, Sufian en de andere ondernemers kijken uit het Ramadan Buurtfeest op zaterdag.

DeWestkrant