Loungen als een sultan

Foto Patricia Jacob
Hoogstins

Je kunt natuurlijk koffie drinken bij een van de ultrahippe koffiezaakjes in West, maar wat dacht je van een very, very slow coffee in een ‘sultan-fähige’ setting? Ik doel op Piri Reis Café – marmeren vloer, kroonluchters, glimmende sofa’s – naast de Westermoskee waar Akif en zijn vrouw Turkse koffie zetten op … zand.

Om Turkse koffie te krijgen wordt een cezve, een kannetje met lange steel, gevuld met
water, suiker en koffie. Dit kannetje wordt vervolgens op laag vuur gezet. Bij ‘zandkoffie’ wordt het kannetje niet op het fornuis gezet, maar in een soort verwarmingsbak met zand. In die zandbak wordt het kannetje geleidelijker en gelijkmatiger warm dan op een fornuis. De koffie smaak er net even intenser door. Sommigen zeggen dat de koffie door het gebruik van zand aardser smaakt. Dat vind ik niet, eerlijk gezegd.

Oordeel zelf, dagelijks vanaf 8.00 uur. Mocht je honger krijgen, blijf dan nog even hangen voor het befaamde ontbijt dat dagelijks van 9.00 tot 14.00 uur klaarstaat: verse broodjes in alle soorten en maten, fetarolletjes, soep, schalen met kaas en vlees en menemen, Turks roerei met groenten. Vooral in het weekend is dit ontbijt met meer dan vijftig lekkernijen in trek (8,95 euro per persoon).

Deze maand, de ramadan, is alles wel een beetje anders. Waarschijnlijk zal het buffet wat later beginnen en niet elke dag klaarstaan. Om teleurstellingen te voorkomen, kun je het best even bellen. Als je iemand aan de lijn hebt, kun je meteen reserveren voor de avond. Vanaf 23.00 uur heeft Piri Reis Café namelijk drie menu’s om het vasten te breken, waaronder een menuutje met Turkse gehaktballen. “De ramadan is een periode van samenzijn en samenhorigheid”, zegt de eigenares. “Er hangt een speciale sfeer. Iedereen is van harte welkom om de ramadan met ons te beleven.”

www.pirireiscafe.nl