8 redenen om nu De Avondmarkt in Westerpark te bezoeken

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Het is altijd een goed idee om langs te gaan bij De Avondmarkt op de Wittenkade. De delicatessenzaak/supermarkt is niet voor niets al ruim 45 jaar een begrip in de Staatsliedenbuurt en ver daarbuiten. Aan het eind van het jaar is het extra leuk om er te shoppen. Waarom? Hierom!

1. De ruime openingstijden. Op zaterdag is De Avondmarkt open van 15.00 tot 24.00 uur en op zondag van 14.00 tot 24.00 uur. Op Oudejaarsdag kun je terecht van 12.00 tot 20.00 uur en op Nieuwjaarsdag van 14.00 tot 22.00 uur.

2. De fabuleuze drankcollectie. Eigenaar Hans van Akkeren is gek op wijn. En dat is te zien: wit, rood, rosé, bruisend. Het is er allemaal. De wijnen komen uit de hele wereld. Een deel is biologisch of zelfs biodynamisch. Naast de koelkast met de champagnes staat Hans’ laatste aanwinst: een koelkast met flessen vin nature. Wijnen gemaakt van alleen druiven, zonder er iets uit te halen en zonder iets toe te voegen. Geen sulfiet dus (op soms een grammetje bij het bottelen na). Filteren gebeurt niet, waardoor de wijn troebeler kan zijn dan ‘gewone’ wijnen. Om kennis te maken met dit type wijn raadt Hans A Toi Nous aan.

3. Het waanzinnig fijne kaasaanbod. Altijd feestelijk, een goed gevulde kaasplank. De Avondmarkt heeft de planken, de druiven, het brood en de kazen. Ik begin te kwijlen bij de tekst boven de panforte fichi e noci:Een traditioneel zoet brood uit Siena met vijgen, noten, honing, kruiden en gedroogd fruit.” Allemachtig, hoe zal dat smaken met een stuk gorgonzola dolce met prosecco? Of met iets ‘simpelers’ als een plak manchego?

4. De uitstekende zelf gebrande noten. Knabbelen op steengoede noten? Maar natuurlijk! Dat is wel zo gezellig. Mijn favoriet: de macadamiamix met pistaches, cashewnoten en pecannoten. Van de noten die ze hier verkopen, maken ze ook spannende pasta’s, zoals een veel gezondere versie van Nutella. Lekker voor bij het ontbijt op the day after.

5. De meest verrassende chipscollectie van de stad. Hummus-, linzen- en quinaochips, maar ook groentechips van Terra en die toffe chips van Hoeksche. Truffel- en kaviaarchips van Torres zijn er ook. Vrij nieuw zijn de zakken van Quilo met chips in smaken als lemon & pink pepper, white truffle, Spanish ham en fried egg.

6. Het brede assortiment kant-en-klaarmaaltijden. Stamppotten, curries, pasta’s, nasi goreng. Voor een prikkie heb je maaltijden uit de hele wereld. Wil je een mix van allerlei gerechten? Bij De Avondmarkt kijken ze nergens van op! Onlangs zag ik rechtsonder in de corner stukken stilton in port en Licor 43. Dat verwacht je toch niet? Té leuk.

7. De weldaad aan softdrinks. Na al dat gebunker in deze feestmaand, is een opfrisser geen overbodige luxe. Gelukkig heeft De Avondmarkt ook zat schoonheidsdrankjes. Sapjes natuurlijk, maar ook Fountain of Youth, 100% natuurlijk kokoswater uit Thailand.

8. Het grappige en behulpzame personeel. Eigenaar Hans zet de toon met zijn enthousiasme voor ieder product dat in zijn zaak staat. Sommig medewerkers zijn niet zo extravert als Hans, maar geloof me: alle medewerkers hebben hart voor de zaak en willen je dolgraag de weg wijzen naar het product dat je zoekt.

https://www.deavondmarkt.nl