Alweer een explosie: West geteisterd door plofkraken

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

Met een enorme explosie is kort na middernacht een geldautomaat op het Surinameplein opgeblazen. Het gaat om de vijfde plofkraak binnen een maand in West en Nieuw-West. Steeds wordt gebruik gemaakt van explosieven en vluchten de verdachten meestal op scooters. 

De vermoedelijke daders van de plofkraak op het Surinameplein zijn ook op een scooter gevlucht, richting Haarlemmermeerstraat. Een politiehelikopter werd ingezet, evenals de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Bij de explosie sneuvelden ruiten in de omgeving, zes bewoners moesten tijdelijk hun woning verlaten. Er vielen gelukkig geen gewonden. Het is niet bekend of er geld is buitgemaakt. De politie vraagt getuigen om zich te melden.

Nadat het aantal plofkraken de afgelopen jaren fors afnam, heeft West sinds eind november te maken met een hele reeks. Omwonenden worden telkens opgeschrikt door een grote explosie met vaak grote schade. 

Op zondag 23 december was er rond half een ’s nachts een plofkraak op het Koningin Wilhelminaplein, bij het World Fashion Center. Op vrijdag 21 december vond kort na middernacht in de Jan van Galenstraat een plofkraak plaats. Een pinautomaat sneuvelde en de gevel werd fors beschadigd. 

In de vroege ochtend van zondag 2 december was er een mislukte plofkraak bij een geldautomaat op het Delflandplein. Om 6.40 uur werd een enorme knal gehoord, en zagen omwonenden drie mannen op twee scooters wegrijden. In de ochtend van donderdag 29 november rond 5.20 uur vond een mislukte plofkraak plaats bij een automaat op het Belgiëplein. 

De politie heeft alle zaken in onderzoek, maar voor zover bekend zijn er nog geen verdachten aangehouden.

DeWestkrant