Vier jaar cel vanwege plofkraak Surinameplein

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

Een 27-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot vier jaar cel vanwege een mislukte plofkraak op een geldautomaat op het Surinameplein. De eis van het Openbaar Ministerie was vijf jaar gevangenisstraf.

De man zit al enige tijd vast, maar aan de lange reeks plofkraken in West en Nieuw-West is nog geen einde gekomen. Afgelopen zondag werd voor de tweede keer een geldautomaat op het Delflandplein opgeblazen met een krachtig explosief.

De plofkraak op een pinautomaat van ABN Amro op het Surinameplein vond plaats op 28 december vorig jaar. Ook hier was sprake van een zware ontploffing, met grote schade en gevaar voor voorbijgangers en omwonenden. Het lukte zoals bij bijna alle plofkraken niet om geld buit te maken.

De rechtbank is ervan overtuigd dat de 27-jarige Amsterdammer met een fors strafblad betrokken was bij de mislukte plofkraak. Hij werd door vijftien politiefunctionarissen herkend op camerabeelden. Een 22-jarige man is ook verdacht, maar is eerder door de raadkamer van de rechtbank heengezonden.