En alweer een plofkraak met grote schade

Een deel van het Delflandplein was zondagochtend afgezet.
Hoogstins2024

Aan de reeks plofkraken is nog geen einde gekomen. Zondagochtend rond acht uur is een geldautomaat op het Delflandplein in Nieuw-West opgeblazen. Op zondag 2 december gebeurde dit ook al eens. Opnieuw is de schade groot.

Een deel van het Delflandplein werd afgezet vanwege mogelijk achtergebleven explosieven. De vermoedelijke daders zijn gevlucht op een zwarte (motor)scooter. Een van hen had volgens de politie een stevig postuur. De politie vraagt om getuigen en beeldmateriaal.

Met de eerdere arrestatie van een 26-jarige verdachte van een plofkraak op het Surinameplein hoopten politie en justitie een gevoelige klap te hebben uitgedeeld aan plofkrakers. Tegen deze verdachte is onlangs vijf jaar cel geëist.

West en Nieuw-West werden tussen eind vorig jaar en begin dit jaar geteisterd door een reeks plofkraken, meestal zonder dat er geld wordt buitgemaakt. Soms wordt een geldautomaat voor een tweede keer doelwit, zoals deze keer op het Delflandplein.

Task Force

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) stelt een task force in tegen geweld en intimidatie richting ondernemers, zo is zondag bekendgemaakt. Die gaat onderzoeken of de lokale overheid aanvullende maatregelen kan nemen tegen de handgranaten en andere explosieven die in de stad opduiken.

Aanleiding voor de oprichting van de task force is een toename sinds 2018 van het aantal incidenten met handgranaten en van plofkraken in de stad. Dit soort incidenten raakt volgens de driehoek niet alleen ondernemers, maar levert ook groot gevaar op voor omwonenden en voorbijgangers.

DeWestkrant