10 redenen om naar Bar Ramona te gaan

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

De Drie Wijzen uit Oost hebben de ‘Midas Touch’: alles wat ze aanraken verandert in goud. Zo hebben ze in Oost al bling-bling als Bar Botanique en Bar Basquiat. In West hebben ze vorige week in de De Clercqstraat Bar Ramona geopend. Volgens slimmeriken Piet, Jason en Riad is zij – zet je schrap – ‘een stoere horeca-tante waar je de hele dag terecht kunt. Knus, bourgondisch maar wel met vlammend rode nagels. Zo’n griet die van een motor afstapt en haar haren uitschudt – alle mannen willen haar, vrouwen willen haar zijn’. De ‘chick’ zit in het pand waar The Fat Pie eerder ‘kleuterfähig voer’ serveerde. Waarom Bar Ramona veelbelovender is? We geven je 10 redenen om langs te gaan!

1. Je kunt er ontbijten met verantwoord ‘vogelvoer’ – chiazaad en zo – maar godzijdank ook met wentelteefjes van suikerbrood en een crème van tonkabonen of ricotta pannenkoeken met aardbeien en citroen.

2. Populaire blogs als By Sam, Your Little Black Book en Barts Boekje zijn al fan. Als er één tof ‘schaap’ over de dam is, volgt heel prachtig Amsterdam: vrouwelijk, fruitig, trendy en in voor fun. Komt dat zien, komt dat zien!

3. Behalve malligheid als M&M- en Oreoshakes heeft Ramona ook een old skool shake met aardbeien. Heel erg Grease (= iconische film) en Happy Days (= legendarische televisieserie). Nu nog een jukebox en het is rock around the clock.

4. Als je zo gaar als een garnaal bent, kun je er een Hulk bestellen, een smoothie van avocado, spinazie, mango, appel, broccoli, tarwegras, gerstegras en spirulina. Wederopstanding gegarandeerd!

5. Het aanbod aan alcoholische drank is breder dan de achterkanten van 100 dikbilkoeien op een rij: lokale biertjes en buitenlandse biertjes, witte en rode wijn, plus rosé en bubbels, G&T’s en zowel klassieke mixen (Moscow Mule) als nieuwe (Purple Rain, een creatie van Don Julio Blanco, agave, zout en butterfly pea water, een type kruidenthee).

6. Je kunt er stout brunchen met een mix & match van een gebakken ei, overnight oats, een wentelteefje en een merguez worstje.

7. Driewerf hoera voor de saté, de ‘in bananenblad gegaarde varkensnek met pindasaus’. Bananenbladeren zijn ondergewaardeerde, maar uiterst waardevolle keukenaccessoires en ze staan nog mooi op je bord ook. Méér bananenbladeren in Amsterdamse restaurants, graag. Want: goed tropisch!

8. Je kunt er terecht voor een best verfijnd driegangenmenu (oesters, sliptongetjes, kazen van Kef), het ruigere werk (Koreaanse kippenvleugels, spareribs, hemelse modder) en voor een voor-altijd-honger-maar-wel-reteslankmenu (gestoomde edamameboontjes, geroosterde bloemkool en aardbeien). Wil je de aardbeien, dan moet je een Eton Mess bestellen, minus meringue en minus granaatappelsiroop.

9. Veganisten, opgelet. Wat dachten jullie van een ‘petit vega trip’? Eerst de veganistische energieballen van Oh My Raw Balls op de Bilderdijk checken, daarna bij Vegabond in de De Clercqstraat 48 veganistisch snoepgoed inslaan en vervolgens bij Ramona op nummer 79 borrelen met jackfruit nuggets. Je weet wel, gefrituurde beignets van die exotische vrucht met de textuur van vlees. Flink soppen in de dip van maple syrup-mayo!

10. Mocht het er om de een of andere reden wat saai zijn met Koningsdag, relax. Je bent zo bij Bar Karakter op nummer 75. De ondernemende stuiterballen van deze bar hebben vast weer iets spannends te bieden. Zo niet, dan kruip je toch naar Champagneria Five Brothers Fat op nummer 56?
https://www.barramona.nl/

 

DeWestkrant