Smaakverwarring alom bij The Fat Pie

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Café Fier in de De Clercqstraat heet nu The Fat Pie. Het streven: to make fast food great again. Lukt dat?

De hijgerige tekst van de zakelijke site van The Fat Pie moet zijn geschreven door een schrijver on speed.
De gerechten “will radically change the way your favourite American food tastes”. Je krijgt hier “scandalously tasty flavours” van “passionate chefs on a mission to make fast food great again”. Huh? Well, eh, bring it on!

Tot voor kort ging The Fat Pie door het leven als Café Fier. Ondanks dat het er altijd druk was, besloten de eigenaren het roer om te gooien. Een transformatie, gewoon omdat het kan dus. Sinds 16 december is de De Clercqstraat een Amerikaanse diner rijker, compleet met neonlichten, gordijntjes en leren banken. Het is er rumoerig en donker. Met al die twintigers en begin-dertigers om ons heen – petje, mutsje, baardje, sneakers – wanen we ons in een jeugdhonk.

De serveerster legt uit dat het de bedoeling is om de gerechten te delen. “Met vijf items voor twee zit u goed.” Als eerste komen de Hells Meatballs op tafel, drie lekker pittige ballen in een plas rode saus met Parmezaanse kaas. Ideaal om brood in te soppen. Alleen zit dat er niet bij en om nou de saus uit de bak te lepelen, mwah. De Lemon Pepper Wings kluiven makkelijk weg: harstikke fat en zout. Een limoensmaak ontdek ik niet, wat wel? Mosterd, dille. Of zoiets.

De vrolijke pizzabakker komt met een pizza Hawaï (11 euro), de meest controversiële pizza der pizza’s; er is zelfs een FB-pagina voor mensen die vinden dat ananas niet op een pizza hoort (https://www.facebook.com/pg/Antipizzahawaii/about/?ref=page_internal0). De versie van The Fat Pie is prima: een dunne, krokante bodem, goed beleg. Boeien, dat volgens sommigen ‘pineapples belong in the sea with Spongebob’.

Als de Burnt Ceasar Salad (9 euro) wordt neergezet, kijken onze buren minstens zo verbaasd als wij. Wat is dát? “Net een vegetarische sliptong”, grapt onze buurman. Op het bord liggen drie luiwammesen van bladeren: slap, horizontaal gestrekt. Kwak ricotta erop en een sneeuw van Parmezaanse kaas. De smaak trekt ook al geen volle zalen: suf, zout, non-descript.

Misschien dat een stuk taart of een ander toetje ons op kan peppen. We kiezen voor een kleuterfähig toetje: softijs met zo veel sauzen en crunchies als je wilt. Salted olive chocolate sauce, smoked cherry bourbon, crackling pop rocks. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het staat op de kaart. Rare jongens, die Amerikanen. Ben eigenlijk wel klaar met al die smaakverwarring: softijs met slechts chocoladepinda’s it is.
https://thefatpie.nl
http://thefatpie.business.site