Vergeet de coronakilo’s, dit is hét adres voor je snack attack

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Lockdown-wandeling door Oud-West? Trakteer jezelf na afloop op afhaalsnacks bij de nieuwste friterie van West: Frites uit Luyk. En vergeet de coronakilo’s even als je een mitraillette bestelt…

In West liggen goede friettenten voor het oprapen, zoals Doardi in Westerpark en Zwagers in BoLo. Maar wat mij betreft kun je nooit genoeg solide frietadressen hebben. Hartstikke fijn dus dat Bar Ramona en patatfabriek Frites uit Zuyd de handen ineen hebben geslagen en samen een friterie hebben geopend: Frites uit Luyk.

Berehappen
Sinds december vind je de friterie in Ramona’s pand aan de De Clercqstraat. In ‘normale tijden’ zijn er minstens tien redenen om naar deze bar te gaan, tijdens de lockdown is een snack attack hét motief om op Ramona aan te koersen. Er rollen namelijk niet alleen maar ambachtelijke patatten uit de frituur, maar ook snacks om van te kwijlen: frikandellen, berehappen, bamiblokken, (vega) kroketten en burgers, waaronder de ClercqRibster en ClercqKroket.

Mitraillette
Voor de connaisseurs zijn er zes specialiteiten, zoals frites zigeunersaus, frites videe (kippenragout) en Luikse balletjes. Ook gaat er een mitraillette over de toonbank, een stokbroodje met frites, curryworst en andalouse-saus (7,50 euro). Dit Belgische snackgerecht is ontstaan in Brussel, waar ze er vaak ook nog salade en kaas bij doen. Voor zover ik weet, kun je dit broodje nergens anders in Amsterdam scoren. Als je er nú trek in hebt, zal je dus echt naar Frites uit Luyk moeten gaan.

DeWestkrant