Trams langdurig omgeleid door werkzaamheden De Clercqstraat en Jan Evertsenstraat 

Lijn 13 naar Geuzenveld rijdt de Jan Evertsenstraat in. De gemeente gaat onder meer dit kruispunt met de Admiraal de Ruyterweg veiliger inrichten. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Tramreizigers krijgen vanaf september te maken met langdurige omleidingen in West. Door werkzaamheden in onder meer de De Clercqstraat en Jan Evertsenstraat worden trams zeker 2,5 jaar in fases omgeleid, zo stelt de gemeente. In West gaat het om trams 13 en 19. 

In september begint het vervangen van versleten tramsporen. Details over omleidingen en alternatieven zijn er nog niet, maar duidelijk is dat er ongemak zal zijn voor reizigers. In West ligt de nadruk van stremmingen van tramverkeer in de periode september 2024 tot zomer 2025, zo blijkt uit een kaart van de gemeente (te zien onder de tekst van dit artikel). Tijdens werk aan de Kinkerstraat werd het tramverkeer eerder ook langdurig omgeleid. 

Meer ruimte voor fietsers, voetgangers en ov
De werkzaamheden aan de De Clercqstraat, Jan Evertsenstraat, Rozengracht en Raadhuisstraat worden minder ingrijpend dan eerder gepland. Dit vooral om kosten te besparen. De straten worden niet volledig nieuw ingericht, wel zal de veiligheid en uitstraling volgens de gemeente worden verbeterd. Meer ruimte komt er voor fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en groen.

Kruispunt veiliger
Sommige parkeervakken voor auto’s worden opgeheven. Op die plekken komen dan ondergrondse afvalcontainers, groen, laad- en losplekken en soms terrassen of parkeerruimte voor fietsen, zo stelt de gemeente. Het gevaarlijke kruispunt Admiraal de Ruijterweg/Jan Evertsenstraat wordt veiliger gemaakt. 

Bruggen gerenoveerd, niet volledig nieuw
Zeven bruggen op het traject van ‘De Oranje Loper’ (de route Dam-Mercatorplein) worden bij nader inzien niet volledig vernieuwd. In West gaat het om de bruggen over de Admiralengracht en Bilderdijkgracht. De fundering blijkt toch goed genoeg te zijn. De bruggen worden gerenoveerd om minimaal 30 jaar mee te kunnen.

De werkzaamheden in West moeten in 2025 zijn afgerond. Alle werkzaamheden aan het traject van de Oranje Loper moeten in 2029 klaar zijn.

Kaart van de werkzaamheden, met informatie over stremmingen van tramverkeer. (Beeld gemeente Amsterdam)