De frietlijst van West

Foto Vegan Junk Food Bar
Hoogstins2024

Op zijn tijd een vette bek halen? Dat moet kunnen, óók in 2018. Waar je ook woont in West, er is altijd goede afhaalfriet in de buurt. Een overzicht van de beste adressen.

De Baarsjes
Marja, Jan Evertsenstraat
Goudbruine Vlaamse friet, maar ook kebab, falafel en shoarma. Hét adres voor een goed ‘foute’ kapsalon (friet, kaas, knoflooksaus, sambal, salade) met bijvoorbeeld lamsshoarma of merguez.
http://www.snackbarmarja-amsterdam.nl

Oud-West
Dr. Pieper, Kinkerstraat
‘Patatlab’ waar een geflipte arts los lijkt te zijn gegaan – check die aardappels op sterk water. De ‘frites excentrique’ zijn echter zo goed dat een Belg ervoor uit zijn nest zou komen. Eet ze met truffel-, peppadew- of chipotlemayonaise en/of toppings als sweet pulled chicken of Indonesische runderstoof.
https://www.facebook.com/Dr-Pieper-466086477057148/

Ten Kate Friet, Ten Katemarkt
Over de markt struinen, zonder te schuimbekken van de trek? Vergeet het maar als je in de buurt van deze kar komt: die geur, die klodders mayo in verschillende smaken, inclusief truffel en rozemarijn-zeezout, die verleidelijke kroketten. En dan heb ik het nog niet eens over de friet gehad: knapperig vanbuiten, vol en zacht vanbinnen. https://www.facebook.com/tenkatefriet/

The Dutch Weed Burger Joint, Nicolaas Beetsstraat
Plantaardige versies van shoarma, burgers en hotdogs met daarbij de uitstekende ambachtelijke friet van het Haarlemse Friethoes.
https://dutchweedburger.com/flagship-store/

SNCKBR, Kinkerstraat
Garlic chili cheese fries van zoete aardappel, ovenfriet van zoete aardappel en alles behalve standaard happen, waaronder een Hete Hond met lamsworst, zuurkool, cheddar en kruidenmosterd en een Kipsalon met kippendijen, jalopeño en chipotlemayo.
https://snckbr.com/SNCKBRWEST/#menu

Vegan Junk Food Bar, Staringplein
Funky snackzaak met veganistische happen. Frieten van zoete aardappel en van aardappel made by friettempel Frites van Zuyd. Met truffelolie en Parmezaanse kaas is die ambachtelijk patat op z’n best.
https://www.veganjunkfoodbar.com

Bos en Lommer
Natuurlijk smullen, Jan van Galenstaat
Biologische snackbar waar ze goede friet bakken van aardappels met schil. ‘Groen’ snackje erbij, zoals een veganistische zeewierkroket, en je diner is klaar. Nieuw in het assortiment: een patatje stooffu, friet met gestoofde, gekruide tofu.
http://www.natuurlijksmullen.nl

Zwagers, Bos en Lommerplantsoen
Misschien wel de populairste kiosk in BoLo. Familiebedrijfje dat grossiert in friet met burgers.
https://www.facebook.com/pages/Friterie-Zwagers/1665843273719249

Westerpark
De Buurman, Van Hallstraat
Een darling van een snackbar sinds 1986. Lief personeel, veel bloemen, lekker dikke frieten en wereldse snacks; van falafel en fried chicken wings tot zelfgemaakte kroketten. Dé friethit is het patatje nucleair, ofwel een patatje oorlog met sambal. Houd Facebook in de gaten, want: geregeld aparte snacks. Geroosterde kastanjes met friet, bijvoorbeeld.
https://www.facebook.com/debuurmanamsterdam/

Doardi, Van Limburg Stirumstraat
Vooral ’s avonds en in het weekend is het dringen geblazen voor de zaak van Arnel. De beste aardappels van het land worden hier omgetoverd in knapperige Vlaamse frieten. Supercombi: patat van Doardi en kipsaté van SuriKitchen, een toko iets verderop in de Tweede Nassaustraat.
http://www.doardi.nl

Jelle, Spaarndammerstraat
Klinkende naam sinds de jaren zestig. Behalve voor de lekker knapperige friet gaan de duimen omhoog voor de grillburger en de satésaus naar eigen recept.
https://www.facebook.com/Jelle.snacks.ijssalon

Nieuw-West
Abi Patat, Jan Tooropstraat
To know Abi is to love him. De immer vrolijke en vriendelijke eigenaar is als een burgervader voor de jongeren in de buurt. De wijze raad die hij hun geeft en de vertrouwenspositie die hij inneemt, leverden hem de bijnaam ‘de patatfilosoof’ op. Je zou bijna vergeten dat hij en zijn familie ook nog eens goede friet bakken en toffe Hollandse en Turkse snacks hebben. Een snackbar om te koesteren.
http://www.abipatat-amsterdam.nl/#cat13

De patatza(a)k, Langsom
Befaamde snackbar in Amsterdam-Sloten, niet ver van Schiphol. Werkt als een magneet op frietkenners uit Osdorp, Slotervaart en ver, ver daarbuiten. Ze staan gerust een uur in rij om knapperig patat met romige mayo of dubbele pindasaus te scoren, bel dus vooral van tevoren om je bestelling door te geven. Bij deze zaak naast een oude molen vind je ook sitosticks, bamihappen en andere Hollandse snackklassiekers.
https://www.facebook.com/DePatatzaak/

Snackkar Het Praathuis, Plein ’40-’45
In de plastic ‘tent’ naast de snackkar die de familie Gerver op het plein heeft gezet, is het altijd ‘bal’. Buurtbewoners zingen mee met Amsterdamse hits, tikken kopjes koffie weg en snacken erop los. Stevige, goudbruine friet en de wonderlijkste frikandel die ik ooit zag: de XL, 50 centimeter lang, 250 gram zwaar.

Vrolijke Friet, Osdorpplein
Frietzaak in de ‘Foodhallen van Nieuw-West’: Westmarket. De aardappels voor de friet komen van een boer uit Almere. Wat je erbij eet? Kip(saté) van de grill!  https://www.facebook.com/Vrolijke-Friet-180778869032798/

P.S. Dineren met friet doe je in stijl bij Par Hasard in de Douwes Dekkerstraat. Bij dit filiaal van het ‘haute friture-bedrijf’ uit de Pijp is de friet onberispelijk bereid net zoals de biologische frikandellen en het zoervleisj (gestoofd rundvlees).
http://www.cafeparhasard.nl/oudwest