Kritiek West op omvangrijke proef met deelfietsen

Huurfietsen Donkey Republic bij molen De Otter in Amsterdam-West
Deelfietsen in april 2017 bij molen De Otter. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

West heeft bezwaren tegen een omvangrijke proef met deelfietsen. De gemeente wil onder voorwaarden drie aanbieders met ieder maximaal drieduizend fietsen toestaan. Wethouder Pieter Litjens (verkeer en vervoer) ziet deelfietsen als kans om het aantal stilstaande fietsen op straat te verminderen.

Mede op aandringen van West maakte de gemeente eind vorig jaar nog een einde aan de wildgroei van deelfietsen in rekken en op stoepen. Fietsverhuurders als O-bike, Flickbike en Donkey Republic werden gesommeerd hun tweewielers weg te halen. Ook de deelscooters van Felyx moesten weg.

Wethouder Litjens wil deelfietsen volgend jaar nu toch mogelijk maken. Drie marktpartijen kunnen een vergunning krijgen voor twee jaar. Zij krijgen elk voor maximaal drieduizend deelfietsen een ontheffing op het verbod om ze aan te bieden in de openbare ruimte. Ook kunnen twee aanbieders elektrische deelbromfietsen neerzetten, en twee aanbieders deelbakfietsen.

Chaotisch

West steunt deze aanpak in de nota Kansen voor deelfietsen niet. In een advies stelt het dagelijks bestuur dat er onvoldoende garanties zijn dat er niet opnieuw een chaotische situatie ontstaat. West vindt een proef van een jaar met maximaal 1.000 tot 2.000 fietsen meer dan genoeg.

Toeristen

Ook moet als eis worden gesteld dat de deelfietsen zich niet ophopen op bepaalde locaties, aldus het dagelijks bestuur. Verder moeten er betere garanties komen dat de aanbieders zich niet richten op toeristen. West is ook tegen een proef met deelbrommers op straat.