Pand smederij Meister mag gesloopt

De voormalige smederij in de Bellamystraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De voormalige smederij Meister in de Bellamystraat 74-78 mag worden gesloopt. Dat meldt stadsdeel West in een brief aan omwonenden. Het stadsdeel kondigt ook aan dat de ontwikkelaar een omgevingsvergunning krijgt voor nieuwbouw op deze plek.

Het markante pand van Meister is eerder aangekocht door een ontwikkelaar. Die wilde het verbouwen tot appartementen, maar in de buurt rezen steeds meer bezwaren tegen het grote aantal ingrijpende bouwprojecten. Stadsdeel West nam diverse plannen kritischer onder de loep.

Het plan voor de verbouwing van de smederij tot zeven appartementen werd afgewezen. Het stadsdeel stelde dat het ontwerp in strijd was met het bestemmingsplan, zoals de woonfunctie op de begane grond en in de tuin. Nu ligt er dus kennelijk een ander plan voor volledige sloop en nieuwbouw, waarvoor het stadsdeel wel groen licht wil geven.

Bewoners van de Bellamybuurt trekken al langer aan de bel over de vele bouwplannen en verbouwingen. Het karakter van de buurt wordt volgens hen aangetast, terwijl de druk op de leefbaarheid zou toenemen. Ook wijzen buurtbewoners op wateroverlast door bouwactiviteiten, zoals de aanleg van kelders. Bewoners klagen er verder over dat zij verstrikt raken in procedures en regelgeving.

DeWestkrant