Wachtlijst parkeren het langst in West

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

West heeft veruit de meeste wachtenden op een parkeervergunning van Amsterdam, zo blijkt uit de Amsterdamse Thermometer van de Bereikbaarheid die onlangs is gepubliceerd. Per 1 januari 2017 waren er in West nog 1027 automobilisten die wachtten op een parkeerplek. Dat is bijna de helft van alle wachtenden. In heel Amsterdam zijn er 2100 wachtenden, aldus de gemeente.

De problemen zijn er met name in de Fannius Scholtenbuurt, Oud-West Zuid, Oud-West Noord en in De Baarsjes, aldus een woordvoerder van de gemeente. Daar is de wachttijd opgelopen tot 6 maanden. Het Bos en Lommerplein, Bos en Lommerplantsoen en GWL-terrein hebben wachttijden die oplopen tot meer dan 200 maanden, zo is te zien op de wachtlijst.

Dat bewoners van het GWL-terrein zo veel langer moeten wachten, komt doordat deze wijk in principe autovrij is en er daardoor sporadisch autoplekken vrij komen. Bij het Bos en Lommerplein en Bos en Lommerplantsoen zijn in principe geen openbare parkeerplekken. Bewoners daar kunnen particuliere plekken kopen bij het complex waar ze wonen, bijvoorbeeld het voormalige GAK-gebouw.

Hoewel steeds minder mensen in de stad een auto bezitten, blijft parkeerruimte in West schaars. Volgens woordvoerder Jessica van Bergen komt het doordat West het dichtstbevolkte stadsdeel van Nederland is. “Het aantal openbare parkeerplaatsen per huishouden is dus relatief laag.”

Wie een auto heeft en wacht kan een zogenaamde overloopvergunning aanvragen. Daarmee kunnen automobilisten de wagen kwijt in een aangrenzend gebied totdat de parkeerplaats voor de deur of om de hoek beschikbaar komt. Overigens zijn voor deze vergunningen ook wachtlijsten.