Herdenken op 4 mei en vrijheid vieren op 5 mei

De herdenkingsplaquette in De Hallen voor de slachtoffers tussen 1940-1945 bij de stadsreiniging. Daarboven schilderingen van Mozes Cohen (Tiel 1901-Auschwitz 1942). (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op zaterdag 4 mei is het op verschillende plekken in West en Nieuw-West mogelijk om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Op zondag 5 mei kan de vrijheid worden gevierd met vrijheidsmaaltijden, vrijheidswandelingen en festivals. In De Hallen in Oud-West is zowel een herdenking als een vrijheidslunch.

4 mei

In De Hallen wordt tussen 16.30 en 17.00 uur het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In de Passage bij de herdenkingsplaquette wordt stilgestaan bij diegenen die hun leven gaven voor vrijheid en verdraagzaamheid. Tijdens de herdenking zullen onder anderen Fenna Ulichki (dagelijks bestuur West) en Boris van der Ham (voorzitter 4 Mei Comité Oud-West) een toespraak houden. Leerlingen van de Annie M.G. Schmidtschool houden een korte voordracht, er is twee minuten stilte en er zullen kransen worden gelegd. De muzikale omlijsting gebeurt door het Linnaeuskoor. Leerlingen van de Annie M.G. Schmidtschool werkten aan een speciaal kunstproject over oorlog, onderdrukking en vrijheid. De expositie is tot en met 5 mei te zien in Galerie Beeldend Gesproken in De Hallen.

In de Orteliusstraat vertellen de achterkleinkinderen van Willem Kraan om 12 uur het verhaal over deze stratenmaker uit West die de Februaristaking in gang zette. Hier is meer informatie te vinden.

Om 18.30 uur begint de herdenking in de Augustinuskerk aan de Postjesweg, waar Marga van Praag haar persoonlijke verhaal over de oorlog vertelt. Om 19.15 uur start een stille tocht vanaf de kerk langs het monument Postjesweg/Marco Polostraat naar het Columbusplein. Stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki houdt ook daar een toespraak. 

Mede-bestuurder Melanie van der Horst spreekt bij de herdenking op het Zaanhof in de Spaarndammerbuurt om 19.30 uur. Scholieren van basisscholen in de wijk delen bloemen uit en hijsen de vlaggen na de stilte om 20.00 uur. De elfjarige Dunya Taher, finalist voor het Amsterdammertje van het jaar 2016 en betrokken buurtbewoonster, leest voor uit het dagboek van Anne Frank. Ook spreekt Jurjen de Bruijne, buurtdominee in de PKN-gemeente Hebron. 

Stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel is aanwezig bij de herdenking in de Boomkapel om 18.30 uur. Hierna volgt een wandeling naar het monument Zittende Vrouw waar hij om 19.30 uur een speech geeft. 

Meer informatie over deze en andere herdenkingen in West en Nieuw-West op de website www.4en5meiamsterdam.nl

5 mei 

In De Hallen is er tussen 12 en 14 uur een vrijheidslunch die in het teken staat van familie. Onder het genot van een gezamenlijke maaltijd worden de familiebanden aangehaald. Aanmelden via info@dehallen-amsterdam.nl is nodig voor gratis deelname. In totaal zijn er honderd plaatsen beschikbaar. De ‘Iedereen is Familie Vrijheidslunch’ wordt mogelijk gemaakt door OBA, Café Belcampo en De Hallen Amsterdam.

Bevrijdingsfestival

Op 5 mei vindt van 11 tot 23 uur in het Westerpark opnieuw het grote Amsterdamse Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen plaats. Meer informatie op de website https://www.hetvrijewesten.eu

Meer vrijheidsmaaltijden, vrijheidswandelingen en evenementen in West en Nieuw-West zijn hier te vinden: www.4en5meiamsterdam.nl

DeWestkrant