Repetitie opera vanuit vier helikopters

De weilanden tussen St Barbara en de Buurtboerderij waar de repetitie met helikopters zal plaatsvinden. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Op dinsdag 7 mei gaat een strijkkwartet repeteren vanuit vliegende helikopters. De vier toestellen zullen om 17.30 uur opstijgen van het weiland naast begraafplaats St. Barbara aan de Spaarndammerdijk. Aan boord drie violisten en een cellist. Dat hebben het Holland Festival en De Nationale Opera laten weten in een brief aan omwonenden.

Het gaat om een repetitie voor het Helikopter-Streichquartet uit de opera-cyclus Aus Licht van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen. De cyclus wordt op 30 mei, 2, 6 en 10 juni in de Gashouder op het Westergasterrein uitgevoerd als onderdeel van het Holland Festival. Ook die dagen zullen de helikopters starten en landen naast St. Barbara. De musici spelen de compositie vliegend boven het Noordzeekanaal, live uitgezonden in de Gashouder.

Voor de repetitie is een kleine 30.000 euro opgehaald met crowdfunding. Buurtbewoners worden uitgenodigd om de repetitie op 7 mei na aanmelding bij te wonen op Buurtboerderij Ons Genoegen. Dat kan vanaf 16.30 uur met onder meer een kinderworkshop en een inleiding over de operacyclus. Om 17.30 uur stijgen dan de helikopters op met de vier musici. De organisatoren schrijven dat zij hun uiterste best doen om zo min mogelijk overlast te veroorzaken.

Stadsdeel West laat weten dat begraafplaats St. Barbara als eigenaar van de grond toestemming heeft gegeven voor het landen van de helikopters. Het Holland Festival heeft het evenement in nauwe samenspraak voorbereid met de begraafplaats, de Buurtboerderij en de manege, aldus het stadsdeel. De provincie Noord-Holland heeft een tijdelijke ontheffing verleend voor het gebruik van de helikopters.