Theaterspektakel in Markthal over sleazy, geldbelust NY in jaren ’70

Wachten voor de voorstelling JR van FC Bergman. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Theater in de reusachtige Centrale Markthal op het Food Center Amsterdam. Dat klinkt als een avontuur en dat is het ook. Het Holland Festival koos de leegstaande hal voor de spectaculaire theatersatire JR over hardcore kapitalisme. En het werkt, zo bleek zaterdagavond tijdens de eerste voorstelling van het Belgische acteurscollectief FC Bergman.

De hal aan de Jan van Galenstraat die wacht op herbestemming is een perfecte omgeving voor de multimediale voorstelling die zich afspeelt in het sleazy en geldbeluste New York van de jaren zeventig. Het publiek zat in tribunes rondom een tijdelijk flatgebouw van vier verdiepingen met onder meer een café, kantoren, appartementen en zelfs een metrowagon. De vaak turbulente scenes werden gestreamd naar enorme schermen, waardoor toeschouwers op een filmische manier de levens van de ploeterende hoofdpersonen werden ingesleurd. 

Alcoholische schrijver Jack Gibbs, brave componist Edward Bast, dochter Amy Joubert van een van de eigenaren van het bedrijf Typhon International, beurshandelaren, advocaten en andere New Yorkers proberen zich staande te houden in een chaotische, troebele wereld die wordt geregeerd hebzucht. De 11-jarige JR Vansandt ontpopt zich als natuurtalent bij manipulaties op de aandelenmarkt en jaagt de gekte verder aan. 

Het theaterstuk is gebaseerd op de gelijknamige experimentele roman van de Amerikaanse schrijver William Gaddis uit 1975. Zondagavond en maandagavond speelt FC Bergman het stuk nog twee keer in de Centrale Markthal. Deze voorstellingen zijn al uitverkocht.

Foto Richard Mooyman

 

DeWestkrant