Sababa brengt de Israëlische keuken naar Oud-West

Hoogstins2024

De keuken van het Midden-Oosten is populairder dan ooit. Het grotendeels vega(n) menu van Sababa in de Kinkerstraat is zelfs voor hardcore carnivoren uiterst verleidelijk.

De afgelopen tijd plopt het een na het andere nieuwe restaurant op. Om een idee te krijgen: het Japanse restaurant Diptych, de Indonesische bistro Intisari, het Israëlische Sababa. Sababa is sinds 20 april officieel open, maar draaide een week eerder al proef. De zaak zit in de Kinkerstraat, een straat waar je je al op meer plekken kunt laven aan lekkers uit het Midden-Oosten. De koning op dat gebied is natuurlijk Beyrouth, waar al sinds 1990 Libanees eten uit de keuken rolt. Verderop, op nummer 142, zit Yummy Hummus, de eerste hummusbar van West. 

No worries
Achter Sababa zit een team van vier jonge Amsterdamse ondernemers, waaronder de zusjes Karlijn en Jorinde. Karlijn – voorheen kok bij restaurant Merkelbach en de Vergulden Eenhoorn – is de chef en samensteller van het menu. Jorinde neemt de bedrijfsleiding voor haar rekening. Naast de zusjes bestaat het team uit Bob en Joost, die voornamelijk taken achter de schermen uitvoeren. De vier wilden een eigen restaurant beginnen en besloten inspiratie op te doen in Tel Aviv. In die bruisende stad borrelde de naam van hun zaak op: Sababa, Hebreeuwse straattaal voor ‘no worries’, wat in hun restaurant staat voor  ‘mooi, lekker, betaalbaar en gezond eten geïnspireerd op de Midden-Oosterse keuken’.

Geen keuzestress
Het menu, dat overwegend vega(n) is, bestaat uit pita’s en platbrood, salades en mezze. Dat kok Karlijn een zwak heeft voor aubergine, bloemkool, kikkererwten, halloumi, granaatappel en dadels is overduidelijk. Haar zeewierfalafel keert ook regelmatig terug op het menu, bijvoorbeeld in combinatie met geroosterde spitskool, dadel, geroosterde tomaatjes, sla, harissa-yoghurtsaus, zeewiernaise en peterselie. Een compositie als een kunstwerk. Zelfs ik, als hardcore carnivoor, zou daar misschien de volkoren couscous met biologische kippendij voor laten staan. De mezzeplank is ook één brok verleiding: pita, falafel, hummus, tahinisaus, sababaganoush, smokey boontjes en zoete aardappelfriet. Niets te keuzestress, gewoon álles voor je neus. Een plek restaurant voor op je to-dolijst!
https://www.sababa.nu