Krakers Kinkerstraat willen ‘echte oplossingen voor wooncrisis’

De gekraakte voormalige wasserette in de Kinkerstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een voormalige wasserette in de Kinkerstraat is het nieuwe hoofdkwartier van de actiegroep Mokum Kraakt. Het leegstaande pand op nummer 304 is eerder deze maand door een groep krakers bezet. 

Met de actie wil Mokum Kraakt druk uitoefenen op de politiek om met ‘echte oplossingen te komen voor de wooncrisis’. Ook protesteren de krakers tegen recente ontruimingen van andere kraakpanden. De wasserette stond volgens Mokum Kraakt al meer dan een jaar leeg. De groep denkt dat het pand op den duur zou worden gebruikt als  ‘een dure patisserie of elitaire lederwarenwinkel.’

Vrijplaats
Naast huisvesting willen de krakers in de voormalige wasserette een vrijplaats bieden voor goedkope cultuur en kunst en ruimte voor discussie en ontmoetingen. Ze nodigen Amsterdammers uit om langs te komen en een kijkje te nemen.

Yuppenwijken
De eigenaren van het pand staan symbool voor de negatieve veranderingen in de stad, zo stelt de actiegroep. “Kleine lokale ondernemingen worden weggejaagd en vervangen door duurdere winkels, oude arbeiderswijken zoals de Kinkerbuurt gentrificeren tot yuppenwijken, en panden staan langdurig leeg terwijl Amsterdammers geen huis kunnen vinden”, zo stelt Mokum Kraakt.

Nieuwe wet
De actievoerders protesteren ook tegen een nieuwe wet waardoor kraken volgens hen nog ‘verder gecriminaliseerd’ wordt. Mokum Kraakt is een samensmelting van Hotel Mokum, Kinderen van Mokum en andere kraakcollectieven. De krakers bezetten vorig jaar een voormalig hotel in de Marnixstraat, dat werd ontruimd. 

DeWestkrant