Opvang en ontspanning voor Oekraïense kinderen bij basisschool

Basisschool De Nautilus. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Basisschool De Nautilus is gestart met de opvang van een groep Oekraïense vluchtelingenkinderen. De school bij het Rembrandtpark heeft inmiddels een groep van vijftien kinderen en een wachtlijst.

De Nautilus kreeg een verzoek van twee moeders of de school twee Oekraïense kinderen die verblijven in het Bastion Hotel kon opvangen, aldus directeur Ella Rietvelt van de school aan de Theophile de Bockstraat.

Rietvelt begrijpt dat het ‘verschrikkelijk’ moet zijn om te moeten vluchten. “Met je moeder in een hotelkamer ‘wonen’ is verre van leuk. Ik bedacht dat we deze kinderen ontspanning konden bieden en de moeders even tijd voor zichzelf.” 

Oproep
Op De Nautilus zitten al kinderen die uit Oekraïne komen en via een Poolse moeder hoorde Rietvelt over een Oekraïense juf die voor opvang kon zorgen. Het begon met vier kinderen, maar na een oproep op Facebook volgden veel meer verzoeken van ouders en gastgezinnen.

Teleurstelling
De groep groeiede naar 15 kinderen met leeftijden van 5 tot 11 jaar. Noodgedwongen heeft de school nu een wachtlijst. “De teleurstelling is groot en dat begrijp ik, maar we hebben maar één ruimte om de kinderen te ontvangen.”

Onderwijs
Nu gaat het nog om opvang en ontspanning. Rietvelt wil de kinderen ook onderwijs kunnen geven. Maar dat is lastig, aldus de directeur. “Lokalen zitten soms al te vol. De kinderen spreken Oekraïens, een enkeling Engels. De Nieuwkomersklassen zitten vol.” Ze hoopt dat het ook met onderwijs ‘snel gaat lukken’.