Met het treintje langs Keith – Wonderen van West

De Centrale Markthal. (Foto Annet de Jong)
Hoogstins2024

Het is een magische plek die tot voor kort niet toegankelijk was voor publiek: de Centrale Markthal. Middenin West staat dit stijlvolle en imposante rijksmonument uit 1934. De hal beslaat maar liefst 16.000 vierkante meter, een architectonisch hoogstandje uit de periode van het zakelijke expressionisme.

Een gouden greep van het Holland Festival om de Centrale Markthal te gebruiken voor de grote filmproductie Euphoria van Julian Rosefeldt en een goede reden om weer eens een kijkje te nemen op het terrein, waar driftig wordt gesloopt om de grond bouwrijp te maken voor een fonkelnieuwe woonwijk.

De hal is alleen bereikbaar met de Markt Centraal Express, een treintje dat je ophaalt buiten de poorten van het Food Center. Tijdens het ritje leer ik dat de hal in de vorige eeuw aan de rand van de stad lag, op een schiereiland, en dat er in de Tweede Wereldoorlog in de kelders van de markthal vele Joden zaten ondergedoken. Het treintje voert langs een andere parel van West: de gigantische muurschildering van Keith Haring uit 1986.

Eenmaal binnen blijkt de markthal te zijn omgetoverd tot een megagrote, ronde bioscoop met schermen aan alle kanten. Ik word omringd en aangestaard door 150 jonge mensen. Het zijn de leden van het Brooklyn Youth Chorus, die adembenemend mooi zingen. Op het hoofdscherm gaan de personages met elkaar in discussie over kapitalisme, uitbuiting, perverse prikkels en de betekenis van geld. Het slijk der aarde. Ook krijg ik claustrofobische drone-opnames te zien van volgebouwde steden.

Dan bedenk ik dat ook deze rafelrand van de stad gaat verdwijnen om plaats te maken voor een wijk met 1700 woningen. Nog diezelfde dag wordt bekend, o ironie, dat het project Marktkwartier op de tocht staat, want ruzie over het slijk der aarde…

Gelukkig maakt de Centrale Markthal geen onderdeel uit van de nieuwbouwplannen. Dit prachtige monument blijft gespaard en geeft ook in de toekomst ruimte aan kunst, cultuur en entertainment. Er gebeuren daar mooie dingen. Ga vooral eens naar het Markt Maal om met buurtgenoten te eten. Voor 15 euro krijg je zelf een maaltijd, en je geeft er een weg aan iemand die het minder breed heeft. Bewoners met een stadspas kunnen voor 2,50 euro aanschuiven. Na zondag 25 juni verdwijnt de Holland Festival productie van Rosefeldt uit de Markthal en met hem het kapitalisme. Want veel socialer dan het Markt Maal krijg je het niet.

De voorstelling Euphoria in de Centrale Markthal. (Foto Annet de Jong)