Verhalen gezocht over Centrale Markthal

De monumentale Centrale Markthal in 2019. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Centrale Markthal op het Food Center krijgt een nieuwe bestemming. Maatschappelijke onderneming BOEi gaat het monument uit 1934 restaureren, waarna het wordt ontwikkeld tot een ‘hub voor voedselpioniers’. De hal is straks onderdeel van de nieuwe woonwijk Marktkwartier met 1500 woningen. 

BOEi is op zoek naar verhalen van Amsterdammers over de grote hal, die jarenlang een belangrijke rol speelde in de voedselvoorziening van de stad. Honderden ondernemers haalden er dagelijks hun waren voor verkoop in de dag- en weekmarkten, of winkels. In de toekomst moet de hal een rol spelen als ‘culinaire hotspot’, met restaurants, cafés en een foodlab. 

“Wij vinden dat als je een gebouw een nieuwe bestemming geeft, je ook de verhalen van omwonenden en oud-gebruikers een plek moet geven”, aldus Jobbe Wijnen, historisch ingenieur bij BOEi. “De geschiedenis van de Markthal is belangrijk geweest voor de stad Amsterdam. Wij willen weten wat het gebouw betekent voor de Amsterdammer.”

Wie verhalen of foto’s heeft, kan contact opnemen met Jobbe Wijnen via j.wijnen@boei.nl BOEi wil de verhalen publiceren op de websites www.BOEi.nl/mensenvertellen en www.centralemarkthal.nl