Marktkwartier: auto ondergronds en op het dak

Impressie van de nieuwe wijk vanaf de Jan van Galenstraat. (Beeld Marktkwartier)
Hoogstins2024

Marktkwartier West wordt een autoluwe woonwijk, met op veel woongebouwen groene daken. Op straat komen geen parkeerplekken. Auto’s moeten worden neergezet in ondergrondse parkeergarages (bewoners) of op het dak van bedrijfsgebouwen (bezoekers).

Dat bleek dinsdag op een informatiebijeenkomst over de nieuwe woonwijk op het Food Center aan de Jan van Galenstraat. Op het terrein worden 1700 energiezuinige koop- en huurwoningen gebouwd. De bouw start volgend jaar en duurt tot 2029.

Honderden buurtbewoners kwamen af op de inloopavond in De Marktkantine. Sommigen meldden zich direct bij de makelaar. Maar over koop- en huurprijzen is nog niets bekend, en ook niet over de grootte van de woningen, zo was de boodschap. De eerste woningen gaan in het najaar in de verkoop. 

Een aantal buurtbewoners maakt zich zorgen over de hoogte van de nieuwbouw, die tussen de zes en elf verdiepingen gaat tellen. Ook was kritiek te horen op het aandeel sociale woningbouw, namelijk 25 procent. Vooral de rijken kunnen hier dus straks gaan wonen, concludeerde een bezoeker. 

De Centrale Markthal zal een ingrijpende renovatie ondergaan. Het idee is om de hal een openbaar karakter te geven met onder meer ruimte voor restaurants en cafés. Tussen de ingang van de woonwijk aan de Jan van Galenstraat en de markthal komt de Marktweide, die gaat dienen als buurtpark. Ook komt er een brede school. 

Bezoekers van de inloopbijeenkomst bekijken de plannen voor Marktkwartier West. (Foto Richard Mooyman)

 

DeWestkrant