Het Phobiarama is echt heel griezelig (en je kunt nog kaartjes kopen)

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

We vroegen ons vorige week al af wat er allemaal gebeurt in die grote, zwarte tent op het Mercatorplein en gisteren (maandag) mochten de eerste bezoekers naar binnen. Phobiarama lijkt met zijn lichtreclame op een kermisattractie en is gemaakt door theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven.

Inderdaad is Phobiarama een spookhuis, compleet met de karretjes die door de ruimte rijden. Maar je wordt niet bang gemaakt door geraamten en spinnenwebben, maar door wie en wat je tegenwoordig hoort en ziet in de media. En dat is -geloof me- behoorlijk creepy.

Behoorlijk gillen

We treden niet in details, maar degenen achter ons in het karretje moesten hier behoorlijk van gillen. Net zoals in een echt spookhuis. Ook moet je voor de voorstelling van ongeveer een uur niet claustrofobisch zijn aangelegd. In beeld en geluid word je regelmatig op het verkeerde been gezet. Het verhaal zet je aan het denken, zeker als je met knipperende ogen tegen het heel felle licht ineens weer buiten staat.

Op het Mercatorplein zie je waar sommige politici ons zo bang proberen te maken. En wie daar regelmatig komt, weet dat dat meestal helemaal niet zo angstaanjagend is.

Kaartjes kopen

Wie dat ook wil ervaren: de voorstelling is weliswaar uitverkocht, maar de organisatie, het Holland Festival, houdt voor iedere voorstelling nog kaartjes vrij. Meld je een kwartier voor aanvang bij de kassa en je hebt kans toch naar binnen te mogen. Kijk hier voor de tijden.