Plan voor stalen loopbrug naar Centrale Markthal

Treintje over het terrein blijft waarschijnlijk ook

De Centrale Markthal gezien vanaf de ingang van het Food Center. Bezoekers mogen niet over het terrein lopen en worden nu met een treintje vervoerd. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de Centrale Markthal op het Food Center zijn steeds vaker evenementen en activiteiten. Het terrein is echter niet vrij toegankelijk, en bezoekers worden nu met een treintje vervoerd vanaf de ingang aan de Jan van Galenstraat naar de markthal. 

Mogelijk kunnen bezoekers straks toch zelf naar de Centrale Markthal lopen. Er zijn plannen voor een stalen loopbrug van zo’n driehonderd meter naar de hal. Bezoekers gaan dan niet ronddwalen op het terrein, waar bedrijven in deze ‘Buik van Amsterdam’ nog volop aan het werk zijn.

De brug zal worden gemaakt van steigerpalen die zijn gebruikt bij de restauratie van de monumentale hal, zo is de bedoeling van eigenaar BOEi. Die heeft onlangs de cascorestauratie (kosten 10 miljoen euro) afgerond.

Bezoekers kunnen in de toekomst ook zelf over de brug van zo’n vier meter hoog naar de markthal. In afwachting van de officiële oplevering zijn in de hal al geregeld evenementen, zoals theatervoorstellingen, maaltijden en muziekoptredens. Ook het Holland Festival en het WK Padel streken hier al neer. 

‘Treintje blijft ook’
Het treintje gaat wat Igor Sorko van Markt Centraal betreft niet verdwijnen. Dat organiseert al bijna drie jaar (buurt)evenementen in de hal zoals Markt Maal en Markt Kabaal. “De tour naar Markt Centraal met dit bijzondere treintje langs de vele groothandels op het terrein en het Fabeldier van Keith Haring wordt door de bezoekers ervaren als een leuk en inspirerend begin van het uitje”, zo reageert Sorko. “Dus wij zullen op het terrein gebruik blijven maken van ons treintje. Dat bezoekers ook weer met het treintje het terrein af moeten levert soms, maar zeker ’s nachts, logistieke problemen op. Dus dan is de loopbrug een welkome uitgang.”

Op het terrein zijn plannen voor de bouw van 1700 woningen. De Centrale Markthal moet het middelpunt worden van de nieuwe woonwijk Marktkwartier.

Bezoekers van een evenement wachten in het treintje bij de ingang van het Food Center. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant