Centrale Markthal krijgt grootste zonnedak van Amsterdam

(beeld: Jan van Dalen)
Hoogstins2024

De organisatie BOEi is vandaag gestart met de restauratie van de Centrale Markthal. De werkzaamheden rond het gebouw uit 1934 bestaan onder andere uit het bedekken van het dak met zonnepanelen dat met 2500 vierkante meter meteen het grootste is van Amsterdam.

Het gebouw moet een verzamelplek worden voor ‘culinair, creatief en circulair Amsterdam’. Op de website van het project is te zien dat er plannen zijn voor onder andere een foodhal met wereldgerechten en een foodlab waar ondernemers kunnen experimenteren. Verder zal de hal een evenementenlocatie worden. BOEi wil al tijdens de bouw de ruimte gaan invullen samen met buurtbewoners, bijvoorbeeld met een buurtrestaurant waar bewoners voor elkaar gaan koken.

Het gebouw is een Rijksmonument en de ontwikkelaar heeft subsidie gekregen om het gebouw te verduurzamen en toegankelijker te maken. Nu is het terrein van het Foodcenter nog alleen toegankelijk voor klanten van de groothandels. Inmiddels is het gebouw met de gerestaureerde muurschildering van Keith Haring al wel een blikvanger geworden van de buurt. Hier komt straks de woonwijk Marktkwartier. De monumentale Markthal zal hiervan straks het middelpunt zijn. Het Foodcenter blijft nog wel, maar beslaat straks een kleiner oppervlak van het terrein.

Onlangs pleitte erfgoedvereniging Heemschut nog voor het behoud van de Vishal op het terrein. 

 

.

 

 

DeWestkrant