Buurtouders op Plein ’40-’45 sturen potentiële relschoppers naar huis

(beeld: Wij zijn Plein '40-'45)
Hoogstins2024

Plein ’40-’45 heeft dezer dagen een grimmige aanblik. Het pas gebouwde ‘Glazen Huis’ is dichtgetimmerd, net als puien van winkels. Ook hier dreigden begin deze week rellen, zoals in Osdorp en in de Molukkenstraat in Oost. Ondernemers bleven in hun winkel, omdat ze bang waren dat hun zaak zou worden gesloopt of geplunderd.

Maar het bleef rustig op het plein. Zo’n 150 buurtvaders (in gele hesjes) en -moeders (in roze hesjes) vanuit diverse organisaties uit de buurt gingen voor het vallen van de avondklok naar buiten om potentiële relschoppers aan te spreken en hen te manen om naar huis te gaan. “Als er al jongens groepjes vormden, dan gingen zij erop af”, vertelt Jeroen Jonkers van de organisatie Wij zijn Plein ’40-’45. “Veel buurtouders zijn familie of bekenden van die jongeren. Het scheelt als zij hen aanspreken op hun gedrag.”

De buurtouders waren elke dag aan het einde van de dag aanwezig op het plein en gingen rond halfnegen naar huis. “Vanaf daar ging de politie het vervolgens overnemen”, aldus Jonkers. Volgens hem is deze succesvolle aanpak te danken aan dat deze wordt gedragen door de hele buurt. “Dat is een investering van jaren door allerlei organisaties. Dat werpt nu zijn vruchten af.”

Beeld: Wij zijn Plein ’40-’45

 

DeWestkrant