Groene stroom uit duizend zonnepanelen op dak gashouder

Van links naar rechts: Noortje van Kleef van Ecostroom, wethouder Marieke van Doorninck, mede-eigenaar Westergasfabriek Duncan Stutterheim en stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De 1024 zonnepanelen op de Gashouder van de Westergasfabriek zijn donderdag officieel in gebruik genomen. Alle panelen zijn via de coöperatie Ecostroom aangeschaft door buurtbewoners. De stroomopwekking is volgens Ecostroom zowel milieuvriendelijk als op den duur rendabel voor de eigenaren.

Wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck is verguld met het project, maar waarschuwde ook dat de lagere inkomens niet de dupe mogen worden van de energietransitie. Zij wees erop dat al wordt gesproken over ‘eco-elitair’: hogere inkomens kunnen zich permitteren zonnepanelen aan te schaffen en zo op den duur ook geld besparen. “Het is belangrijk dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk en bereikbaar is.”

Mede-eigenaar Duncan Stutterheim van de Westergasfabriek had ook graag zonnepanelen willen kopen, maar dit bleek niet te kunnen omdat hij buiten het postcodegebied woont waarin dit mogelijk was. Stutterheim wil met de Westergasfabriek vol inzetten op duurzaamheid, ook door betere isolatie van gebouwen en gebruik van zuinige led-lampen.

De kosten per zonnepaneel waren 350 euro, waarbij minimaal twee exemplaren moesten worden aangeschaft. Het gaat om het zesde bewonersproject van Ecostroom in de stad. Andere projecten in West zijn het GWL-terrein, Huygens College, broedplaats WOW Amsterdam en bedrijvencentrum Osdorp. Ook komt er een project op het August Allebéplein.

De zonnepanelen op het dak van de gashouder hebben een grote symbolische waarde. Ooit werd door de Westergasfabriek gas uit steenkolen geproduceerd voor de stadsverlichting. Nu is het dus een plek waar groene stroom wordt opgewekt.

Kijk hier hoe de zonnepanelen op de Gashouder zijn geplaatst:

DeWestkrant