Deur Markthal ‘op een kier’ met maaltijden en live optredens

(Foto Markt Centraal)
Hoogstins2024

De Centrale Markthal op het Food Center staat de komende tijd bol van de activiteiten. Na een korte zomerstop is er weer wekelijks in het weekend de buurtmaaltijd Markt Maal. Onder de noemer Markt Kabaal zijn er verder vrijwel wekelijks avonden met live optredens van bandjes in verschillende genres, van reggae, rock en punk tot hiphop. 

“We mikken op buurtbewoners en alle andere Amsterdammers”, zegt kwartiermaker Igor Sorko van Markt Centraal. Deze stichting heeft als opdracht om de deur van de Centrale Markthal alvast ‘op een kier’ te zetten voor buren en andere nieuwsgierigen. 

De leegstaande hal wordt momenteel gerestaureerd, als onderdeel van de geplande ontwikkeling van een nieuwe woonwijk op het Food Center. Markt Centraal bestaat uit de familiebedrijven Cantina Mobilé en Mister Kitchen, bekend van onder meer De Rollende Keukens, Pension Homeland en de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt.

Woningbouw
Het Food Center aan de Jan van Galenstraat is niet vrij toegankelijk, want er wordt nog volop gehandeld en gewerkt in de ‘Buik van Amsterdam’. Bedrijven moeten de komende tijd verhuizen naar een ander deel van het terrein richting Haarlemmerweg. Zo wordt ruimte gemaakt voor de bouw van circa 1700 woningen.

Verbinding
Blikvanger in de nieuwe wijk is straks -behalve de muurschildering van Keith Haring op het koelhuis- de monumentale Centrale Markthal uit 1934, die door eigenaar BOEi wordt gerestaureerd en ontwikkeld tot ‘een verzamelplek voor culinair, creatief en circulair Amsterdam’. De definitieve invulling is nog niet duidelijk, maar de bedoeling is dat veel Amsterdammers nu al hun weg vinden naar de hal voor tijdelijke activiteiten. “We willen nu al verbinding maken met de buurt”, zegt Sorko. 

Attractie
Hij hoopt dat alle Amsterdammers de komende jaren minimaal een keertje langs zullen komen, nog voordat de Markthal officieel opengaat en bezoekers uit binnen- en buitenland koers zetten naar wat ongetwijfeld een grote attractie zal worden. In West gebeurde dat al eerder met de Westergasfabriek en De Hallen. 

Treintje
Een obstakel nu is dat het Food Center nog is afgesloten met hekken. Daarom werd een list verzonnen: bezoekers voor maaltijden en optredens -die vooraf online een tickets moeten kopen- worden met een treintje opgehaald aan de poort. Na een rondrit over het terrein worden zij naar de Markthal gebracht. “Dat treintje maakt een bezoek magisch.” 

Buurtkoks
Het eerste Markt Maal werd vorig jaar zomer georganiseerd. “Deze buurtmaaltijd is echt een groot succes”, zegt Sorko. Regelmatig zijn er wel tweehonderd gasten die in de hal een maaltijd eten die is klaargemaakt door buurtkoks. “Het gaat om een eenvoudig, maar goed 3-gangenmenu.” Ook is er dan live muziek. 

Gratis maaltijd
Het wekelijks wisselende menu kost 10 euro, Stadspashouders betalen 2,50 euro. Gasten kunnen vrijwillig 15 euro betalen zodat iemand anders die zich zo’n maaltijd niet kan veroorloven gratis kan eten. Dat gebeurt veel, volgens Sorko. “We werken ook samen met de Regenbooggroep, die hier met mensen uit opvanghuizen komen eten.”

Zestien bands
Wat staat er de komende tijd allemaal te gebeuren? Op de agenda staan zaterdag 20 augustus optredens in het kader van het Grachtenfestival. Zondagmiddag 21 augustus is er vanaf 13.30 uur weer een Markt Maal. Op vrijdagavond 26 augustus is er Markt Kabaal met live optredens van bands. Op donderdag en vrijdag 1 en 2 september is er een extra grote en feestelijke editie van Markt Kabaal in samenwerking met Pip Blom en Willem Smit, waarbij zestien bands optreden.

Igor Sorko bij het treintje dat gasten naar de Centrale Markthal brengt. (Foto Richard Mooyman)