Wat doet die tent daar op het Mercatorplein?

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Op het Mercatorplein staat sinds afgelopen weekend een enorme zwarte doos van 15 bij 25 meter. Voor wie zich afvraagt wat die daar doet: dit wordt de locatie van Phobiarama, een installatie in het kader van het Holland Festival. Het is een ‘excursie door de hedendaagse angstcultuur’. De maker is Dries Verhoeven, ook bewoner van West.

De voorstelling is opgezet als modern spookhuis. Volgens de recensent van NRC Handelsblad die de voorstelling in Athene bezocht, is de tent ‘kil als een grafkelder’. De voorstelling is zo eng, dat mensen tijdens de rit uit hun karretje springen. De kunstenaar haakt in op irrationele angsten van de toeschouwer. Bezoekers krijgen vanzelf koude rillingen, aldus NRC.

In een interview verklaart de kunstenaar waarom hij op het Mercatorplein wil staan. “De Marokkaanse jongen die daar loopt, denkt misschien wel: wat voor zwarte doos staat daar nou eigenlijk? Voor een tientje kan hij in een karretje zitten en maakt hij iets mee dat ook raakt aan zijn manier van leven.”

Dat is inmiddels een beetje lastig geworden. De voorstelling, die volgende week in première gaat, is al helemaal uitverkocht.

DeWestkrant