Dirk van den Broek overleden: supermarktpionier met wortels in West

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Grondlegger Dirk van den Broek van de gelijknamige supermarktketen is overleden op 96-jarige leeftijd. Van den Broek stond aan de basis van de huidige supermarktketen, met oorsprong in Amsterdam-West.

Hij begon in 1939 op 15-jarige leeftijd als melkboer op een ponywagen in West. In 1942 opende hij zijn eerste melkwinkel op het Mercatorplein, het pand was door zijn vader gekocht. Het ging om nummer 49, recht tegenover het pand waar nu de supermarkt zit.

In 1946 opende Dirk van den Broek in de Jan van Galenstraat zijn tweede winkel. Van den Broek omarmde het idee van zelfbediening, overgewaaid uit Amerika. Als de klanten zelf hun waren pakken, is er minder personeel nodig en dat betekent lagere kosten, redeneerde hij. 

In 1953 opende hij de deuren van de eerste supermarkt van Nederland in de Kinkerstraat. In de loop der jaren zouden meer dan 120 filialen volgen. Vorig jaar opende Dirk nog een supermarkt bij Plein ’40-’45, nadat daar in de jaren zeventig al een filiaal had gezeten. 

In de overlijdensadvertentie in NRC Next staat dat Van den Broek een ‘intens, prachtig en zinvol leven’ heeft gehad. Hij is inmiddels in besloten kring begraven. 

DeWestkrant