Portretten Postcards from Morocco op Mercatorplein

Zeinab El Bouni, Postcards from Morocco 2019 (Foto Ahmet Polat)
Hoogstins2024

Op het Mercatorplein zijn portretten te zien van Marokkaanse Amsterdammers, gefotografeerd door Ahmet Polat. De expositie wordt officieel geopend op donderdag 24 oktober om 17.00 uur.

De tentoonstelling is georganiseerd door fotografiemuseum Foam in samenwerking met stadsdeel West. Voor deze editie selecteerde Foam het project Postcards from Morocco van fotograaf en filmmaker Ahmet Polat, waarin de verhalen van Marokkaanse Amsterdammers in beeld zijn gebracht. 

Met behulp van fotografie en veldwerk slaat Polat (1978) bruggen tussen verschillende culturen, identiteiten en geschiedenis, zo stelt Foam. Na tien jaar in Istanbul te hebben gewoond en gewerkt, keerde hij in 2015 terug naar Nederland en werd datzelfde jaar benoemd tot Fotograaf des Vaderlands.

“Met het project Postcards from Morocco krijgen Marokkaanse Amsterdammers een eigen stem en tonen een beeld van zichzelf dat aanvullend is op het vaak eenzijdige beeld dat gedurende de afgelopen vijftig jaar van migranten en Amsterdammers met een dubbele culturele achtergrond is ontstaan”, zo stelt de organisatie. 

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat Nederland en Marokko een wervingsverdrag ondertekenden, waarmee Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel mogelijk werd gemaakt.

Talkshow 25 oktober om 20.30 uur
Op vrijdagavond 25 oktober organiseert Ahmet Polat een talkshow bij Podium Mozaïek in het kader van Postcards from Morocco. Tijdens deze avond gaat hij met culinair schrijver Nadia Zerouali in gesprek met de geportretteerden over beeldvorming en de representatie van de ‘ander’. 

DeWestkrant