‘Historische’ Dirk Mercatorplein helemaal in het nieuw

De feestelijke heropening woensdagochtend. (Foto Dirk van den Broek)
Hoogstins2024

Na een verbouwing heeft de Dirk van den Broek op het Mercatorplein woensdagochtend op feestelijke wijze de deuren heropend. “Al tachtig jaar zit  Dirk van den Broek op het Mercatorplein en na de verbouwing zijn we weer helemaal klaar voor de toekomst”, aldus supermarktmanager Achmed Nait-Rrami. 

De supermarkt heeft nu onder meer zelfscanapparaten en de nieuwste koeltechniek. Aan de buitenzijde is ruimte vrijgemaakt voor historische foto’s. De supermarkt heeft een lange historie in De Baarsjes. In 1942 kocht de vader van Dirk een eerste winkel op het Mercatorplein. Dit nadat de Duitse bezetters het uitventen van melk verboden en een verplichting oplegden om dit vanuit een winkel te doen.

In de winkel verkocht Dirk melk, boter, kaas, vleeswaren en eieren. In 1948 besloot hij om zijn melkwinkel om te bouwen naar zelfbedieningswinkel. Het assortiment werd uitgebreid met diverse andere levensmiddelen en delicatessen. De Dirk verhuisde in 1996 naar de huidige plek aan de overkant van het Mercatorplein.

“Ik ben opgegroeid in Amsterdam-West en als kleine jongen deed ik samen met mijn ouders boodschappen bij Dirk op het Mercatorplein”, aldus Achmed Nait-Rrami. “Twintig jaar geleden werkte ik al op deze locatie en nu sta ik hier weer als supermarktmanager. We verwelkomen hier veel vaste klanten. Sommige van hen doen al hun hele leven boodschappen bij Dirk. Deze locatie is dus echt een stukje historie in Amsterdam.”