Maatregelen moeten nieuwe rellen Mercatorplein voorkomen

Het Mercatorplein zondagavond voordat het voetbalfeest ontspoorde. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Zichtbare en onzichtbare maatregelen moeten donderdag een herhaling van ongeregeldheden op het Mercatorplein voorkomen. Dat zei stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki dinsdagavond tijdens een vergadering van stadsdeelcommissie West. Ook meldde ze dat buurtvaders jongeren hebben opgeroepen om zich te gedragen.  

Zondag ontaardde op het Mercatorplein een feest van honderden supporters na de voetbalwinst van Marokko tegen België op het WK in ongeregeldheden. Een groepje relschoppers stak zwaar vuurwerk af en richtte vernielingen aan. Een deelauto werd in brand gestoken. 

Het voetbalelftal van Marokko speelt donderdag opnieuw, waarbij de vrees bestaat dat het opnieuw uit de hand kan lopen op het plein. Ulichki meldde dat de driehoek -burgemeester, politie en justitie- woensdag de maatregelen bespreekt. Wat die maatregelen precies zijn, wilde zij niet zeggen. “Die worden nog uitgewerkt.”

Doodsbenauwd
Leden van de stadsdeelcommissie wilden weten waarom de politie zondagavond pas laat ingreep, terwijl het feest al langere tijd was ontaard door toedoen van een groep relschoppers. Buurtbewoners waren doodsbenauwd om hun huis uit te gaan en auto’s werden belaagd, aldus Hans Mol van D66. Volgens Laurent Staartjes van de VVD was er sprake van een soort ‘wetteloosheid’. 

Geen confrontaties met ME
Het begon er volgens Ulichki mee dat niemand dit zag aankomen. “Het gaat meestal goed”. De politie was aanwezig, ‘maar niet in groten getale’ en ook straatcoaches, buurtvaders en jongerenwerkers. De politie trad deëscalerend op, aldus Ulichki, maar nadat het grimmiger werd besloot de driehoek de ME in te zetten. “Ik ben heel blij dat er geen confrontaties zijn geweest tussen jongeren en de ME. Je zag het bijna uitdoven.”

Beelden van relschoppers
Zondagavond werd één aanhouding verricht, de politie meldde meteen al dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten. De relschoppers staan op beeld en de politie is flink bezig hierop te rechercheren, aldus Ulichki.