Waarom Alsham Delights in Osdorp hulp kan gebruiken

Maher in zijn zaak Alsham Delights. Foto Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Patricia is een groot fan van de zoetigheden van de Syrische patisserie Alsham Delights op Tussen Meer. “Het kan toch niet dat zo zijn dat deze unieke zaak het niet redt?”

Wat mij betreft is een bezoek aan Osdorp niet compleet zonder een shopsessie bij Alsham Delights. In de zaak van de Syrische Maher Kandakjie ligt de ene verleiding op de andere. Stuk voor stuk dagelijks met de hand gemaakt door toppatissier Abdulrahman. Overal in de zaak staan etagères met baklava, maamoul (zachte koekjes met een vulling van noten en vijgen of dadels) en ander Arabisch ‘snoepgoed’.

Arabisch snoephuisje
Net het snoephuisje van Hans en Grietje, maar dan met een betoverende Arabische twist. Wie binnen kan lopen zonder iets te kopen, heeft een ruggengraat van staal en de discipline van een meervoudig Olympisch kampioen. Ja, ik kom er rond voor uit: ik ben een groot fan van Alsham Delights. Alles ziet er beeldig uit en smaakt super, terwijl het veel minder zoet is dan je zou denken. Neem de proef op de som met de baklava! Wedden dat je er verslingerd aan raakt?

Mooncake
Driemaal raden wat er gebeurde toen deze fan op Facebook het bericht van Mooncake las. Precies: ik kreeg bijna een hartverzakking. De foodblogger prees de zaak eerst de hemel in en schreef daarna dat eigenaar Maher had verteld dat de kans groot is dat zijn zaak het niet gaat redden. Volgens Mooncake was haar hart gebroken. Ik werd verdrietig én opstandig van dit nieuws. Natuurlijk is Alsham niet de enige onderneming die het nu moeilijk heeft. Veel bedrijven zitten in hetzelfde schuitje. Maar het kan toch niet dat zo zijn dat deze unieke zaak het niet redt?

Ramadan
Ik besloot Maher te bellen. Zo’n vijf jaar geleden kwam hij op het idee om een Syrische patisserie in Amsterdam te openen – de eerste van de stad. Klanten wisten de zaak al snel te vinden. Tijdens de ramadan was Alsham hét adres om te snoepen in de nacht. De kunafe nabulsia, een kunstwerkje van gezoete kaas, ‘engelenhaar’ (sliertjes filodeeg) en pistaches was dan niet aan te slepen. Zeg, Maher hoe gaat het nu?

Inflatie
“Net zoals voor heel veel andere zaken was corona een zware tijd. Ons café is bijna twee jaar dicht geweest. Nadat we de coronacrisis hadden overleefd, kwam er een ander probleem: de hoge inflatie. Alles is duurder geworden, kijk maar om je heen. Mensen hebben minder geld te besteden en bezuinigen op producten die niet echt nodig zijn, zoals patisserie. Daar komt nog bij dat door de stijgende energieprijzen onze productiekosten zijn gestegen. We kunnen dat niet zomaar doorberekenen aan onze klanten. Ik hoop echt dat de verkoop weer aantrekt. Anders is het lastig om door te gaan.”

Cadeaudozen
Wil je helpen om de verkoop omhoog te stuwen, dan heb je legio mogelijkheden. Kom maar het café om koffie of thee te drinken, inclusief wat lekkers erbij. Maher verkoopt ook diverse cadeaudozen die je kunt laten vullen met een selectie Syrische sweets en delights (vanaf 18 euro voor een medium doos tot 89,95 euro voor een grote luxe doos van hout).

‘Hapje geluk’
Uit ervaring weet ik dat met die dozen succes is gegarandeerd: degene die het lekkers krijgt, gaat stralen als een tierelier. Een ‘hapje geluk’ is ook een idee: kies één fraai exemplaar en pak dit in (of laat het inpakken). Met pakjesavond en kerst voor de deur is Alsham Delights een cadeauwinkel met webshop om te onthouden. Sla je er in dan help je niet alleen Maher, maar doe je ook jezelf en je dierbaren een groot plezier. Op naar Osdorp!

DeWestkrant