Weer plantenwinkel weg: CuKi gaat sluiten

Plantenwinkel CuKi in de De Clercqstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Plantenwinkel CuKi in de De Clercqstraat sluit begin januari definitief de deuren. De Balkonie in de Jan Evertsenstraat is vorige maand al gestopt. Stadstuinwinkel Wildernis in de Bilderdijkstraat wilde ook sluiten, maar wordt na het vinden van een nieuwe zakelijke partner toch weer voortgezet. 

Het is niet makkelijk voor winkeliers in West die planten en tuinspullen verkopen, zo is duidelijk. De naweeën van de coronabeperkingen en veranderend consumentengedrag -meer online bestellen- spelen een rol. De oorlog in Oekraïne met hogere energieprijzen is daar bovenop gekomen. 

Eigenaar Marije Tigchelaar van CuKi meldt op de website dat ze door een optelsom van factoren heeft besloten de winkel te sluiten. De webshop blijft wel open. Ze was bezig met een tweede vestiging toen corona kwam, en realiseerde zich dat het steeds moeilijker begon te worden met hogere transport- en inkoopkosten. Daarbij kwam dat ze in juli moeder is geworden van een dochter. 

Corona leverde omzetverlies op zonder dat daar overheidssteun tegenover stond, schrijft ze. De oorlog in Oekraïne heeft ook een directe financiële impact. “We geven geen geld uit aan een plantje als we bang zijn dat we onze gasrekening niet kunnen betalen.” Zaterdag 7 januari is de laatste dag dat de winkel open is.

DeWestkrant