Bomen en parkeerplaatsen weg op Rozengracht

Rozengracht
Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De gemeente wil (bijna) alle bomen op de Rozengracht kappen voor een herinrichting. De Rozengracht moet over enkele jaren worden omgevormd in een straat met een maximum-snelheid van 30 km/u en meer ruimte voor voetgangers, fietsers en tram. Alle parkeerplekken worden opgeheven, daarvoor in de plaats komen laad- en losplekken.

In een brief zijn omwonenden over de ingrijpende plannen geïnformeerd. Na de zomer is er gelegenheid tot inspraak op de uitgangspunten. Na het kappen van 33 bomen zullen er 37 nieuwe bomen worden aangeplant, aldus de gemeente. De herinrichting van de Rozengracht, nu een drukke verkeersader waar vaak hard wordt gereden, maakt deel uit van het programma Oranje Loper. 

Ook in West?

De De Clercqstraat en Jan Evertsenstraat in West maken ook deel uit van het programma Oranje Loper. De nieuwe inrichting staat nog niet vast, maar duidelijk is dat ook voor deze twee straten wordt gekeken naar het opheffen van parkeerplekken en ontmoedigen van doorgaand verkeer. Voetgangers, fietsers en openbaar vervoer moeten meer ruimte krijgen. In het najaar moet er meer duidelijkheid zijn over de toekomst van de De Clercqstraat en Jan Evertsenstraat.

DeWestkrant