Dineren met nacho’s bij Parakeet

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

We hebben er weer eentje bij in de categorie ‘raar eten’! Parakeet in de Douwes Dekkerstraat is gespecialiseerd in nachoschotels.

Toen Par Hasard verkaste van de Douwes Dekkerstraat naar het Hoofddorpplein, trokken Matt Ruppert en Brooks Ballard in het voormalige pand van de ‘friterie extraordinaire’. Waande je je voorheen op een dorpsplein in Limburg of België, inmiddels zit je er bijkans in de tropen. Veel hout, talloze tinten groen, schilderingen van tropische planten op het plafond, hier en daar een blauwgroene (nep-)parkiet, de vogel waarnaar deze kersverse zaak is vernoemd: Parakeet.

Langzaam gegaard vlees
De eigenaren komen oorspronkelijk uit Atlanta, maar hebben een zwak voor Amsterdam. Het viel ze op dat Amsterdammers gek zijn op nacho’s, maar dat de kwaliteit nogal eens te wensen overlaat. En wat doe je dan? Je opent een zaak rond de thema’s parkiet en nacho’s! Je beperkt je culinaire aanbod tot nacho’s en vernoemt je vier hoofdschotels naar de parken waar je lievelingsvogel rondvliegt: Vondel, Erasmus, Wester en Sarphati. Drie van de hoofdgerechten zijn beladen met langzaam gegaard vlees. Bij de vierde is het vlees vervangen door gekruide bloemkool. Bij alle schotels krijg je zure room, red salsa, guacamole, witte kaas, sla en koriander. Ze zijn er in een kleine (€ 9) of grote versie (€ 15).

Perfecte bodem
Wij bestellen de Erasmus met kip in groot formaat; bovenop de standaard-toppings zitten zwarte bonen, cheddarkaas en ananas. Een Mount Everest vol eten. Bij wijze van groente bestellen we er een nachosalade (€10) bij: slabladeren, radijs, kaassnippers, zure room, Mexicaanse pulled pork en natuurlijk weer nacho’s. Het eten is zoals je denkt dat het zal zijn: ontzettend machtig en aardig zout. Perfect als bodem voor de vele cocktails die je hier achterover kunt tikken, zoals de Smokey Paloma (mezcal, limoen, grapefruitsoda) of de Joan Collins (wodka, citrussoda, limoen, cacao).

Gefrituurde snickers
Maar als maaltijd is het minder geschikt. “Dit is de minst voedzame maaltijd van deze week”, constateert mijn tafelgenoot. Het is ook best ook raar om met nacho’s te dineren. Net zoals het raar is om warme roze chocolademelk te combineren met slagroom, een donut en marshmallow fluff (Corner Bakery) of kroketten te vullen met kip en cola of banaan, chocolade en pecannoten (Wilde Kroketten). En, hoezo zou je na een portie fish & chips een gefrituurde Snickers als dessert willen nemen? Ja, heus, dit kon dus echt bij pop-up The Chippy in de Kinkerstaat. Al die malligheid, ik word er een beetje moe van. Ik verlang bijna naar de good old-combi van aardappels, groente en vlees.
https://www.parakeetamsterdam.nl

 

DeWestkrant