Mis je de zoetigheden van Alsham uit Osdorp? Bij Levant Pastry vind je ze

Najib Achefay in de zaak die hij met zijn neef heeft: Levant Pastry. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Na het overlijden van Maher Kandakjie van Alsham Delights in Nieuw-West besloot zijn compagnon het werk voort te zetten. Met zijn neef opende hij onlangs Levant Pastry op de Haarlemmerdijk. Patricia ging langs en sloeg er Syrische zoetigheden in. “Petje af als je hier kunt binnenwandelen zónder iets te kopen.”

Net buiten Westerpark gaat de rode loper uit voor iedereen die zwicht voor zoet. Of je nu zoekt maar haute couture truffels (Jordino), échte Limburgse vlaaien (Zoet & Hartig) of Portugese roomtaartjes (Mr. Nata), in de Haarlemmerbuurt zit je goed. De nieuwste aanwinst van dit gebied is Levant Pastry, Haarlemmerdijk 127.

Zinnenprikkelende ingrediënten
Sinds 2 maart lonken hier Syrische en andere Arabische zoetigheden naar je: baklava, halawat el jibn (rolletjes van griesmeel en mascarpone), maamoul (brosse koekjes met een dadel- of notenvuling). De creaties liggen te shinen op stellages en onder glazen stolpen. Dat de bakkers een voorliefde hebben voor zinnenprikkelende ingrediënten als walnoten, pistaches, dadel en kokos is overduidelijk.

Alsham Delights
Man, man, man, wat ziet alles er beeldschoon uit. Ik waan me hier in Osdorp, bij de excellente Syrische bakkerij Alsham Delights, Tussen Meer 58. Vooral tijdens de ramadan was dit dé plek: je kon er elke dag tot diep in de nacht terecht voor het betere snoepwerk. Zoals veel andere ondernemingen had de patisserie het zwaar tijdens de coronacrisis. Nadat Alsham Delights deze ellende had overleefd, schoot de inflatie als een raket omhoog; Maher Kandakjie vreesde dat hij zijn zaak moest sluiten.

Syrische chefs
Sinds vorig jaar is de patisserie dicht. Ook ontdekte ik dat de supervriendelijke Maher bleek te zijn overleden. “Een hartstilstand. Niemand zag dit aankomen. Maher was pas 47 en leefde gezond. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. Ik mis hem”, zegt Najib Achefay, die samen met Maher Alsham Delights heeft opgezet. “Het ging net weer beter met de zaak en toen overleed hij. Ik wilde stoppen, maar ik moet verder en positief blijven denken. Met Levant Pastry zet ik zijn werk voort.”

Mahers familie
Dat doet hij samen met zijn neef Mustafa. De roots van de Achefays liggen in Marokko. De Syrische lekkernijen die ze verkopen, zijn gemaakt door dezelfde Syrische chefs als die van Alsham Delights. “Dit zijn familieleden van Maher. Ik vind het fijn dat ze kunnen blijven werken.”

Topingrediënten
Volgens Najib reageren de klanten enthousiast als ze het assortiment zien. “Syrische lekkernijen zijn vaak nieuw voor hen. Ze merken dat we met topingrediënten werken, zoals noten en pistaches uit Gaziantep, een streek tussen Syrië en Turkije. Ook ontdekken ze dat onze baklava minder zoet is dan Turkse. Dit komt omdat wij hele noten gebruiken en er minder suikerwater indoen.”

Patisserie-experiment
Stap voor stap krijgt de zaak vorm. “Je kunt nu al koffie bij ons halen, maar binnenkort kun je hier ook zitten.” Er wordt gewerkt aan een website en geëxperimenteerd met een mix van Arabische en Franse patisserie. “Deze vogelnestjes van ‘engelenhaar’ willen we gaan vullen met iets romigs. Ik heb al wat voorbeelden geproefd. Echt lekker!”

Cadeauboxen
Najib heeft Alshams zwart-gouden cadeauboxen vervangen door roze (20 euro voor een doos met een halve kilo Syrische zoetigheden). Ik kan de verleiding weer eens niet weerstaan en laat een kleine doos vullen. Buiten vis ik het doosje uit mijn roze tas en hap ik erop los: pure smaken van dadel en noten, appetijtelijke druppels ‘stroop’ erdoorheen, de zon schijnt. Mijn dag kan niet meer stuk!

Cadeaudoosje van Levant Pastry. (Foto Patricia Jacob).
DeWestkrant