De gemeente kan niets doen tegen ATM’s die het risico lopen op een plofkraak. Er zijn geen formele instrumenten om geldautomaten vanwege veiligheidsrisico’s te weigeren of weg te halen. Dat meldt stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki van West in een memo aan de stadsdeelcommissie.
Een ravage ontstond eind september in de Kinkerstraat, na een nachtelijke plofkraak op de geldautomaat van Primera. Later werd een ATM in de Foodhallen doelwit. De plofkraken speelden mee bij het besluit van het stadsdeel om tijdelijk beveiligers op straat in te zetten in de Jan Evertsenstraat en Kinkerstraat.
In West staan op diverse plekken gevelautomaten, ook onder woningen. Een ondernemer heeft een vergunning nodig voor een gevelautomaat, maar volgens Ulichki moet die vergunning worden verleend als het bestemmingsplan dat toestaat. Het risico op een plofkraak is geen mogelijkheid om de vergunning te weigeren.
“Juridisch gezien zijn de mogelijkheden om een bestaande of nieuwe gevelautomaat tegen te houden nihil”, aldus Ulichki. De gemeente heeft daarom in Den Haag gepleit voor nieuwe regelgeving. Voor een geldautomaat in een winkel is nu helemaal geen vergunning nodig, zo schrijft de stadsdeelvoorzitter.
Diverse maatregelen zijn de laatste jaren genomen om plofkraken te ontmoedigen. Ulichki noemt onder meer cameratoezicht, een geldontwaardingssysteem in de automaat met behulp van inkt of lijm, ’s nachts sluiten van geldautomaten en waar mogelijk het verstevigen van de plek aan de gevel.