Pinautomaten bij woningen moeten weg

Bij een geldautomaat in de Van Limburg Stirumstraat die doelwit was van een plofkraak staat nu een ruilkast. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente wil af van geldautomaten onder- en naast woningen. Dit vanwege de gevaren van plofkraken. Het stadsbestuur gaat in gesprek met de aanbieders van pinautomaten over alternatieve plekken die geen risico’s opleveren voor omwonenden.

Amsterdam wordt sinds vorig jaar geteisterd door plofkraken, vaak in West en Nieuw-West. De zware explosieven gaan niet altijd af, maar als dat wel gebeurt is de schade groot en lopen omwonenden en voorbijgangers gevaar. Alleen dit jaar al zijn er in de stad dertien plofkraken of pogingen daartoe geweest.

Het stadsbestuur vindt het ‘onverstandig om mensen dicht bij geldautomaten te laten wonen’. Samen met Geldmaat, een grote aanbieder van geldautomaten, gaat de gemeente op zoek naar geschikte andere plekken. De gebieden waar al plofkraken zijn geweest, krijgen prioriteit.

Winkelcentra, openbare gebouwen en kantoren ziet het stadsbestuur als mogelijke nieuwe locaties voor geldautomaten. Losstaande pinkiosken vindt de gemeente geen goede oplossing vanwege het beslag op de openbare ruimte. 

In de Staatsliedenbuurt heeft een buurtbewoner een weggeefkast neergezet bij een geldautomaat die eerder doelwit was van een mislukte plofkraak.

DeWestkrant