Overwinning Marokko uitbundig gevierd in West

Een motoragent poseert met jonge Marokkofans op de Hoofdweg. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Toeterende auto’s en uitgelaten fans op straat, zwaaiend met Marokkaanse vlaggen. De nieuwe overwinning van het Marokkaanse elftal in Qatar leidde zaterdagavond tot uitbundig feestvertoon in West en Nieuw-West. Door de zege op Portugal staat Marokko voor het eerst in de halve finale van het WK voetbal.

Het Mercatorplein in De Baarsjes was vooraf opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied, om ongeregeldheden zoals na eerdere wedstrijden te voorkomen. Vooraf waren de wegen richting Mercatorplein afgesloten; sommige fans die lopend op weg gingen naar het plein werden gefouilleerd door de politie.

De politie meldde rond kwart voor zeven onrust op verschillende plekken in de stad. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie verrichtte meerdere aanhoudingen. Na een noodbevel werd de Mobiele Eenheid ingezet op Tussen Meer in Osdorp, met gebruikmaking van de Duitse waterwerper.

In totaal zijn zaterdagavond 13 verdachten aangehouden voor belediging, zwaar vuurwerk, het gooien van stenen en het dragen van gezichtsbedekking. De politie spreekt van ‘een kleine groep relschoppers die het hebben verpest voor hun mede-Amsterdammers.’ In de loop van de avond is 340 keer preventief gefouilleerd door agenten, waarbij één keer zwaar vuurwerk werd aangetroffen.

DeWestkrant