20x winters krachtvoer in West

Foto: Pop-up Smelt in het Westerpark
Hoogstins2024

De tijd van luchtige liflafjes is voorbij. Dit seizoen vraagt om stevige gerechten die de maag écht vullen. Bij deze twintig adressen staan ze pontificaal op de kaart.

1. Boeuf bourguignon: Café Amsterdam, Westerpark
Ook in coronatijd was ik niet weg te slaan bij dit instituut aan het Watertorenplein. Ik ging er heen om mijn bestelling op te halen, zodat ik thuis ‘een Cradammertje’ kon pakken. Ontelbare keren ging ik naar huis met de boeuf bourguignon. De koks van Cradam weten namelijk precies hoe je deze Franse stoofschotel van rundvlees en rode wijn moet maken. Het vlees smelt op je tong. Vanbinnen is het doordrenkt van kruiden. Dit gerecht moet voor altijd op de kaart blijven staan.

2. Carotte Confite: Abbey, Bos en Lommer
Bij Abbey aan de Admiraal de Ruijterweg kent gezelligheid geen tijd. Dat chef Joeri niet alleen met vlees en vis raad weet, blijkt uit dit winterse groentegerecht: gekonfijte winterpeen met honingboter, een korst van noten, granensalade, wortel-misojus en gekarameliseerde pareluitjes.

3. Cassoulet: Café Zurich, De Baarsjes

Cassoulet is een Franse bonenschotel met vlees. De versie van het
café-restaurant op het Mercatorplein is gemaakt van witte bonen en chorizo. Je krijgt er een gekonfijte eendenbout bij.

4. Coq au vin: Bar CocoVin, Westerpark
De signature dish van deze
knusse bar-bistro in de Pazzanistraat hoort zeker op dit lijstje thuis. Ik heb het over de gegrilde kippenbout met een saus van rode wijn en kastanjechampignons. De coq au vin komt op tafel met pastinaakcrème en bospeen.

5. Côte de boeuf: Panache, Oud-West
Voor de ware carnivoor is het ribstuk van het rund een must. Bij deze zaak in de Ten Katestraat is côte de boeuf een van de klassiekers. 700 gram zwaar, op smaak gebracht met tarragon en inclusief sauce béarnaise.

6. Eend (wilde): Barentzs, Westerpark
Bij dit restaurant in de Barentszstraat eet je ‘eenvoudige en pure gerechten met verse ingrediënten, liefst in het seizoen’. Een voorbeeld daarvan is de combinatie van wilde eend met rode kool, knolselderijpuree en jus de cassis.

7. Flan van eenden- en kippenlever: Kien, De Baarsjes
Ik moet toegeven dat dit taartje van eenden- en kippenlever geen allemansvriend is. Maar als je houdt van de romige textuur van deze machtige levertjes, dan is de flan wat voor jou. Je krijgt er getoaste brioche en appelcompote bij. Hang de Fransoos uit bij dit ontspannen restaurant op het Witte de Withplein!

8. Gehaktbal: Hap-Hmm, Oud-West
Sinds 1935 kun je hier al terecht voor Hollands eten tegen schappelijke prijzen. Zo komt de trouwe klantenschare maar wat graag naar de Eerste Helmerstraat om de tanden te zetten in Grootmoeders Gehaktbal. Gebakken aardappels erbij, misschien wat stoofpeertjes en de groente van de dag. De Hollandse keuken in topvorm.

9. Hollandse rijsttafel: Moeders, tegen Oud-West aan

Dit restaurant zit officieel in het centrum, maar door de ligging bij de De Clercqstraat voelt  Moeders toch als West.  Als enige in Nederland (en de wereld?) serveren ze er een Hollandse rijsttafel van stamppot, suddervlees en hachée.

10. Kaasfondue: Smelt, Westerpark
Smelt zit
tijdelijk in het pand aan de Gosschalklaan waar normaliter IJscuypje zit. Totdat de ijsboer weer terugkomt, kun je er aanschuiven voor een fondue met kazen van de Kaaskamer. De pop-up heeft kaasfondues in vijf smaken: Zwitsers, Hollands, Frans, Truffel en Bier. Op aanvraag is ook een veganistische versie mogelijk. Ben je zwanger? Laat het van tevoren weten, er staat dan een alcoholvrije kaasfondue voor je klaar.

11. Kalfswang: Primi, Westerpark
Dit restaurant in de Van der Hoopstraat is opgezet door twee Sicilianen. Vandaar dat je het waarschijnlijk associeert met zomerse gerechten. Toch traceerde ik er een dijk van een wintergerecht: langzaam gegaarde kalfswang met zure rodekool en aardappelpuree.

12. Lamskoteletten: Fiko, Oud-West
Bij dit pizzarestaurant in de Constantijn Huygensstraat staat ook veel vis en vlees op de kaart. Langzaam gegaarde lamskoteletten bijvoorbeeld, compleet met aardappelpuree en een saus van rode wijn.

13. Linzenragout: No Man’s Art Gallery & Bar, Bos en Lommer
Deze buurtlieveling aan de Bos en Lommerweg grossiert in fijne vibes en goede gerechten. De combi van linzenragout, paddenstoelen, pastinaakpuree, zilverui en knolchips lijkt me ideaal voor dit seizoen.

13. Mushroom bourguignon: Meatless District, Oud-West
Een plantaardige versie van de boeuf bourguignon? Daarvoor moet je toch echt naar de Bilderdijkstraat, naar Meatless District. Je krijgt dan een gerecht met onder meer gerookte tofu, aardappels, mais en kool.

14. Portobello: Café Goldmund, De Baarsjes
In dit ‘huiskamertje’ aan de Postjesweg hebben ze een winters vegetarisch hoogstandje voor je: een gepaneerde portobello met een gratin van peterseliewortel en de kaas taleggio. Op je bord vind je verder cavolo nero (Italiaanse boerenkool) en een saus van paddenstoelen en gefermenteerd mosterdzaad.

15. Portafaglio: Bacco, Westerpark
Portafaglio is Italiaans voor ‘portefeuille’. De portemonnee van dit restaurant in de Fannius Scholtenstraat is gemaakt van Argentijnse ossenhaas en zit tjokvol: gorgonzola, bosbessen, gegrilde aubergine, gekookte ham en een saus van port.

16. Saucisse: Cantine de Caron, Westerpark
Worst in de stijl van de familie Caron, de uitbaters van de uiterst populaire zaak in de Pazzanistraat. Sappigheid gegarandeerd, lijkt mij. De saucisse komt met bloemkoolmousseline, bospeen, sjalot en mosterdjus op tafel.

17. Sformatini: Freud, Westerpark

Dit van oorsprong Italiaanse taartje loopt bijna over van de machtige ingrediënten, zoals aardpeer, knolselderij-gnocchi, pompoen en hazelnoot. Dit
sympathieke restaurant in de Spaarndammerstraat blijft verrassen, deze keer met groenten.

18. Syrische grill-creatie : Sham, De Baarsjes
De chef van dit bijzondere restaurant in de Witte de Withstraat heeft zijn fantasie de vrije loop gelaten bij de Kamar Al-Sham: gegrild fijngemalen lams- en rundvlees, gevuld met groenten, kaas en pijnboompitten. Zijn creatie eet je met rijst.

19. Varkenshaasmedaillons: Meneer Van Loon, De Baarsjes
Patrick weet van geen ophouden. Onlangs heeft hij de zaak in de etalage gezet, maar hij gaat door zolang het knusse restaurant in de Curaçaostraat nog van hem en zijn vrouw is. Met liefde bakt hij varkenshaasmedaillons. Je krijgt er een roomsaus met appel en cognac bij, plus gebakken aardappeltjes en gegrilde wortel.

20. Wildzwijn: Café Cook, De Baarsjes
De kok van dit buurtrestaurant in de James Cookstraat serveert de nek van wildzwijn met spruitjes, gerookte knolselderijpuree, duindoornbessen en rode kool. Reken maar dat dit gerecht je opwarmt!

Foto: Hap-hmm in Oud-West.
DeWestkrant