6x Winterkost in West

Hollandse Stooph van Abbey.
Hoogstins2024

Zonnige en koude dagen wisselen elkaar nu af. Ben jij een koukleum en heb je je snowboots en mutsen al van stal gehaald? Dan ga je vast juichen als je binnenloopt bij de SNERT-bar of bij een van de andere vijf adressen waar het stevige, hartverwarmende kost regent*.

1. Abbey, Admiraal de Ruijterweg
Bij deze buurtlieveling van BoLo eet je op niveau en verzinnen Roy en zijn team geregeld iets nieuws voor hun klanten. Op dit moment stelen de stoofpotten in vier versies de show. Naast een Hollandse Stooph van in bruin bier gegaard rundvlees, is er een Indische Stooph waarbij de ‘luxe rendang’ is gegaard in kokosroom. Bij de Portugese versie spelen pittige kippendijen de hoofdrol, terwijl bij de Siciliaanse variant de aubergine de dienst uitmaakt. Om in Stooph-sferen te blijven, is het wat mij betreft een goed idee om te kiezen voor een dessert van chocolademousse met Stooph-peren.

2. De Snert-bar, Overtoom
Worstgoeroe Samuel Levie heeft samen met sterrenchef Joris Bijdendijk erwtensoep 2.0 ontwikkeld. Vrijdag lanceerden zij deze soep van spliterwten, blad- en knolselderij, wortel, pastinaak en rookworst van Brandt & Levie in hun SNERT-bar in Oud-West, in het filiaal van Stach op de Overtoom. Sindsdien kunnen liefhebbers een kop warme erwtensoep afhalen, een blik soep kopen of een SNERT-pakket aanschaffen. In samenwerking met Deliveroo en Stach wordt voor elk verkocht SNERT-pakket één blik soep aan Voedselbank Amsterdam gedoneerd. Volgens de initiatiefnemers hebben zij dat op dit moment hard nodig

3. Freud, Spaarndammerstraat
Deze uiterst sympathieke zaak in Westerpark heeft alles in huis voor een driegangenmenu dat klopt als een bus. Wat dacht je van een romige pastinaaksoep met notencrumble om mee te beginnen? Daarna een coq au vin met aardappelpuree en sperziebonen. Als dessert een speculaastaartje met karamel of toch maar de Eton Mess, een combi van stoofpeer, meringue, room en granaatappelsiroop?

4. Meneer Van Loon, Curaçaostraat

Patricks zelfgebakken appeltaart heeft inmiddels een sterrenstatus bereikt. Maar dat is lang niet het enige wat deze zaak van Patrick en Bibi te bieden heeft. Tussen de spareribs en pasta’s op het menu, staat ook elke week een andere stamppot. Deze week is dat het gerecht met de leukste naam ooit: blote billetjes in het gras, een stamppot van aardappel, snijbonen, witte bonen en spek, geserveerd met een bal gehakt en jus.

5. Moeders, Rozengracht
Dit restaurant zit officieel in het centrum, maar door de ligging bij de De Clercqstraat voelt Moeders toch als West. Als enige in Nederland (en de wereld?) serveren ze in het knusse restaurant een Hollandse rijsttafel van stamppot, suddervlees en hachée. Nu is dat tijdelijk geen optie, maar gelukkig stampen en stoven de koks er nog wél op los. Je kunt stamppotten zuurkool, boerenkool en spinazie bestellen, met een rookworst, balletje gehakt en spek. Suddervlees en hachée met gekookte aardappels en rode kool staan ook op de kaart. Net als erwtensoep met spek en worst én stukken appeltaart.

6. Vessel, Revaleiland
In dit coole restaurant van hotel Boat & Co in Houthaven eet je gerechten uit de hele wereld met een twist van chef-kok Ricardo van Ede. Een van de paradepaardjes van dit seizoen is de zuurkool royale, gesmoord in ganzenvet en geserveerd met worstjes en gekonfijte eend. Vooraf kun je onder meer kiezen uit twee soepen: geroosterde tomaten- en aardpeersoep en winterpeensoep met kardemom, gerookte amandel en kikkererwten. Mocht je benieuwd zijn naar het brood van Fort Negen, de bakkerij die in december landt in de Jan Eef, bestel dan bij Vessel Fort Negen Brood met boter.
 

* Haal je eten zo veel mogelijk zelf op of maak gebruik van de bezorgservice van het restaurant zelf. Op die manier houdt het restaurant er meer aan over dan wanneer je bestelt via andere bezorgservices (zoals Deliveroo, Uber Eats).

DeWestkrant