Bij Meneer van Loon vind je de fruitigste traktatie van West

Hoogstins2024

De appeltaart van Meneer van Loon in De Baarsjes is een ‘zware jongen’ van al die sappige appels die erin zitten. Met zijn fantastisch korst is de taart het ultieme troostvoer voor de ware appeltaart-fan.

Sinds de deuren van mijn moeders verzorgingshuis in Nieuw-West zijn gesloten, kan ik haar alleen maar bellen of naar haar zwaaien. Gelukkig kan ik nog steeds wel veel lekkers bij haar afgeven. Zo heb ik laatst bika ambon gebracht, een cake van tapiocameel, gist en kokosmelk. Geen idee hoe je die cake met de textuur van een honingraat moet maken. Wél weet ik dat Toko Makassar in de Sam van Houtenstraat prima exemplaren verkoopt.

Favoriete troostvoer
De huisgenoten van mijn moeder hebben ook elk zo hun favoriete troostvoer. Tante Sylvia bijvoorbeeld, is dol op banaan. Haar maak je blij met pisang goreng of banana bread. Bij Deli-Caat op de Admiralengracht verkopen ze een overheerlijke, lekker zoete versie; ze is er dol op. Oom Wim is meer van de appeltaart. Hij wil zo veel mogelijke verschillende appeltaarten proeven. Op die manier kan hij bepalen of er in Amsterdam een betere appeltaart is dan die van hem. Een paar dagen geleden bestelde ik er eentje voor hem bij Meneer van Loon in de Curaçaostraat. Via een van de verzorgers liet hij weten wat hij van de taart vond. Zijn oordeel: “Uitstekend.”

Appeltaartmekka Villa Zeezicht
Een groot compliment! Oom Wim is behoorlijk kieskeurig, moet je weten. Als hij iets ‘uitstekend’ vindt, dan heb je dus gewoon een dikke vette tien gescoord. Ik had natuurlijk ook niet zomaar de eerste de beste taart gekocht. Patrick van Loon, de man achter deze taart, stond eerder in de keuken van appeltaartmekka Villa Zeezicht in het centrum. In het restaurant dat hij nu met zijn vrouw Bibi in De Baarsjes heeft, had ik al eerder een stuk gegeten. Geluk op een bord! Sappige appel, een fantastische korst. Zo eentje waar Patrick wat mij betreft ook koekjes van mag maken; ik zou er al mijn koektrommels mee vullen. Je kunt de taart voor 25 euro bestellen. Wél minstens één dag van tevoren bellen, zodat hij op tijd aan het bakken kan slaan. De taart is goed voor zo’n tien stukken. Pas op: hij is loodzwaar. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat er bijna vier kilo appels ingaan. “Meestal zitten we rond de 3,8”, zegt Patrick. “Als we meer appels gebruiken, past de taart niet meer in de bakvorm. Wist je trouwens dat de taart iets minder zoet is dan vroeger? Volgens klanten is de taart nu nog lekkerder.”

Culinaire gehaktbal
Behalve deze supertaart staat er nog veel meer goeds op het afhaal-en bezorgmenu van Meneer van Loon. Wat dacht je van een culinaire gehaktbal met een romige saus van kalfsjus met boursin, sla en frites of spaghetti met een pittige tomatensaus? Spareribs met friet zijn er ook. De quiche met drie soorten kaas en witte asperges lijkt mij ook een aanrader. Patrick en Bibi gaan voor ‘eten zonder poespas’ en uit ervaring weet ik dat het heel goed smaakt. Volgens hen krijgen ze nu erg veel steun van mensen uit de buurt. Bibi: “De buurt wil niet dat we omvallen”, zegt Bibi. “Buurtbewoners willen graag na de coronacrisis weer op ons terras een biertje drinken en wat eten. Wij willen er ook dan graag voor hen zijn.”

P.S. Kijk hier voor meer afhaaladressen in West.