Bewonersgroepen: neem nu maatregelen tegen auto’s

Protest op de Nassaukade tegen toename autoverkeer. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Bewonersgroepen -waaronder zeven in West- willen dat het stadsbestuur de coronacrisis aangrijpt om hinder door autoverkeer te verminderen. In een petitie pleiten ze voor een onmiddellijke invoering van een maximum-snelheid van 30 km/u op de Centrumring (S100), een doorgaande route over onder meer de Nassaukade, Van Diemenstraat en Houtmankade.

Bewoners van die straten vrezen veel meer verkeer met toenemende hinder voor de deur door plannen om het centrum autoluw te maken. Al eerder hebben bewonersorganisaties hierover aan de bel getrokken. Nu grijpen zij de coronacrisis —met tijdelijk veel minder verkeer- aan om het gemeentebestuur ertoe te bewegen om meteen maatregelen te nemen. 

“Amsterdammers kunnen weer ademhalen, ouderen durven de straat over te steken, omwonenden langs drukke straten slapen weer eens goed. Ook na de crisis moet dit blijven”, schrijven zij in de petitie.

In Amsterdam voor Autoluw NU! zijn veertig bewonersgroepen verenigd. In West gaat het om Werkgroep Verkeersoverlast Zeeheldenbuurt/Westelijke Eilanden, Bewonersgroep Nassaukade, Actie S100 Houtmankade kwartier, JanvanGalenAutolowNu, Bewoners van Zeelheldenbuurt Spaarndammerbuurt en Bewonersvereniging Overtoom. 

De groepen willen een leefbare stad met minder verkeer, meer veiligheid en schone lucht. Wethouder Sharon Dijksma (verkeer en vervoer) moet volgens de organisaties nu ook gaan experimenteren met het versmallen van brede wegen, ruimte voor fietsers op de rijbaan, leefstraten en het verbreden van stoepen zodat voetgangers elkaar veilig op 1,5 meter afstand kunnen passeren.