Eerste palen in West voor verkeersborden 30km/u

Ook op dit deel van de Haarlemmerweg gaat de maximumsnelheid omlaag naar 30km/u. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Vanaf 8 december geldt de nieuwe maximumsnelheid van 30km/u in grote delen van West en elders in de stad. De gemeente is begonnen met het plaatsen van palen voor nieuwe verkeersborden. In West zijn ze de eerste palen al te zien, zoals op de Haarlemmerweg ter hoogte van Westergas. 

Wethouder Melanie van der Horst (verkeer) verwacht 20 tot 30 procent minder ernstige ongevallen en een afname van geluidshinder door de invoering van de nieuwe limiet van 30 km/u. Zij schrijft dit in een brief aan de gemeenteraad. 

Maandag beginnen de grootschalige voorbereidingen op straat. In de stad worden 4900 30km/u-borden en andere borden geplaatst. De snelheidsborden zijn bedekt met de mededeling ‘vanaf 8 december 30km/u’. In de nacht van 7 op 8 december worden deze stickers verwijderd. 

Verkeerslichten
Zo’n 170 verkeerslichten zullen anders worden afgesteld. Ook worden kleine infrastructurele maatregelen genomen in de Van Diemenstraat (West) en de Pieter Calandlaan (Nieuw-West), aldus Van der Horst. 

Middenstroken
Op wegen die 50km/u blijven -dat is een beperkt aantal- komt extra belijning en er worden maatregelen genomen zodat het openbaar vervoer op een aantal plekken 50 km/u kan blijven rijden, aldus Van der Horst. Ook zullen er onder andere middenstroken en fietsstroken worden aangelegd. Het aanpassen van de belijning van de 30km/u wegen gebeurt na 8 december. 

Handhaving 
De gemeente zet in op communicatie en voornamelijk technische handhavingsmaatregelen, zo schrijft de wethouder. Vanaf januari moeten smileys en LED-borden de weggebruiker extra op de juiste snelheid wijzen. Voor ‘harde’ handhaving door politie en OM zijn de (flex)flitspaal, radarauto en laser in beeld, aldus Van der Horst. “Handhaving op 30km/u wordt overwogen op risicovolle plekken met een ruime mate van snelheidsovertredingen waarbij tevens (nogmaals) naar andere maatregelen en naar de inrichting van de weg wordt gekeken.”