Voetganger op fietspad in grote winkelstraten van West?

Kruising Bilderdijkstraat en De Clercqstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In zes grote winkelstraten in West krijgen voetgangers mogelijk meer ruimte. Stadsdeel West onderzoekt daar de knelpunten om 1,5 meter afstand te houden. Een mogelijke oplossing is om fietsers tijdelijk te verplaatsen naar de rijbaan, waarna voetgangers ook op het fietspad kunnen lopen. De maximum-snelheid voor auto’s gaat dan omlaag naar 30 km/u.

Het stadsdeel kijkt naar de wenselijkheid om fietspaden toe te voegen aan de stoep in de Kinkerstraat, De Clercqstraat, Bilderdijkstraat, Jan Evertsenstraat, Postjesweg en Bos en Lommerweg, aldus portefeuillehouder Jeroen van Berkel. Daarmee is niet gezegd dat dit ook overal zal gebeuren. “We moeten er goed naar kijken. Het moet echt knelpunten oplossen.”

De Jan van Galenstraat en Overtoom komen volgens Van Berkel niet in aanmerking, omdat het gaat om doorgaande routes. “De auto is ook een belangrijk vervoermiddel, zeker omdat het openbaar vervoer nu niet voor iedereen toegankelijk is.” Na het onderzoek brengt het stadsdeel advies uit aan de centrale stad, die voor de grote winkelstraten de knoop zal doorhakken. 

Ruimte bij scholen
Minder ingrijpende aanpassingen kan het stadsdeel zelf doorvoeren, zoals bij scholen. Om meer ruimte te creëren voor kinderen en ouders zijn volgens Van Berkel op bepaalde plekken inmiddels parkeerplaatsen en fietsenrekken opgeheven. 

Afsluiten straten
Van Berkel kijkt verder naar mogelijkheden om rustigere straten af te sluiten voor autoverkeer. “Kinderen die driehoog wonen, kunnen dan op straat spelen. Ze hoeven dan niet meer met hun ouders ergens anders heen, zoals een park. Het afsluiten van straten kan zeker niet overal, maar bewoners die dat willen kunnen zich na overleg met hun buren bij ons melden. Er moet wel voldoende draagvlak zijn. Dan kijken we of het mogelijk is.” 

Van Limburg Stirumstraat
Het stadsdeel wil verder meer ruimte maken in de Van Limburg Stirumstraat. In overleg met de ondernemers wordt gekeken of daar tijdelijk parkeerplaatsen kunnen worden opgeheven, aldus Van Berkel. Het stadsdeel wil verder meer ruimte maken bij de uitgang van Dirk van den Broek op de Bilderdijkkade.