Gashouder op Westergas gaat ondergronds

Duncan Stutterheim (rechts) en Dave van Dalen (commercieel manager Westergas). Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

In het Transformatorhuis op Westergas was dinsdag een informatieavond voor buurtbewoners. Het belangrijkste onderwerp: de toekomst van de Gashouder. Het plan is om een grote kelder onder de Gashouder te bouwen.

Tientallen bewoners van Westerpark hadden dinsdag 7 mei in hun agenda gezet. Duncan Stutterheim, mede-eigenaar van Westergas, en zijn team presenteerden hun plannen voor de Gashouder en het Cultuurdorp.

Kelder
Het gerucht ging dat de iconische Gashouder uitgebreid zou worden. Zou er een ruimte aan worden gebouwd of er iets bovenop worden gezet? Niets van dit alles. Het plan is om een grote kelder ónder de Gashouder te bouwen. Op deze plek komen onder meer wc’s en opslagruimte. “Alles wat nu bij evenementen buitenstaat, gaat naar beneden.” Daardoor komt de ruimte om het gebouw, waaronder het Klönneplein, er netter uit te zien: geen hekken, geen tenten, geen dixi’s. Ook zal het aantal ‘verkeersbewegingen’ afnemen. Als er meer ruimte is om apparatuur en andere spullen op te slaan, hoeven leveranciers minder vaak af en aan te rijden.

Vervuilde grond?
Het publiek reageert enthousiast, al is er ook een kritische noot: hoe schoon is de grond onder de Gashouder? Mede-eigenaar Lennart Rottier verzekert de bewoners dat ze zijn zorg delen. “Gelukkig hebben we goede experts om ons heen verzameld die ons daarover kunnen adviseren. Bij het eerste onderzoek kwam eruit dat de grond onder de Gashouder schoon is. Maar we kunnen nu nog niet zeggen wat we gaan tegenkomen.”

Autoluw
Westergas heeft bij de gemeente een conceptaanvraag ingediend over de onderkeldering. Ze hebben de gemeente ook bij hun andere plannen nodig, zoals voor hun ‘mobiliteitsplan’ om het Westerpark autoluw te maken, waarbij in ieder geval in één zone van het park geen auto’s mogen komen: het gebied rond de kinderopvang.

60% cultuur, 40% commercieel
In de toekomst gaat Westergas zich nog meer profileren als Cultuurdorp. Er wordt gestreefd naar een verhouding van 60% cultuur en 40% commerciële activiteiten. Het culturele aanbod mag best diverser, vindt het team: opera, kinderfestivals – dat idee.“Komen er dan ook meer evenementen in de Gashouder”, vraagt een bewoner. Het gebouw lijkt aan z’n taks te zitten. “De Gashouder zit eigenlijk altijd vol”, antwoordt Duncan Stutterheim. “Het gebouw staat maar zo’n twintig dagen per jaar leeg.”

Fietsenrekken
Als laatste laat Jana Crepon van Inside Outside, een bureau in landscape design, haar visie op Westergas zien. In haar plannen borduurt ze voort op het oorspronkelijke ontwerp met de mix van industriële gebouwen, romantische plekjes en véél groen. Jana oppert om nog een plek te creëren met bomen die in het voorjaar mooie bloesems dragen. Ze wil in het park veel meer fietsplekken dan nu, bijvoorbeeld een fietsenrek onder een begroeide pergola. “Heel mooi”, zegt een bewoner. “Maar hebben jullie al gekeken naar het Leidseplein? Daar hebben ze een ondergrondse fietsgarage. Als jullie toch al aan het scheppen zijn, kunnen jullie zoiets toch ook wel maken?”

WestBegrootnov2024